Yükselen Tacikistan...
Geçtiğimiz perşembe günü bir günlüğüne Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye gittik. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Cumhurbaşkanı Emomali Şerifoviç Rahmanov'a, "uluslararası dostluk ilişkilerinin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı" verdiği ödül için düzenlenen törene katıldık. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Harun Tokak, törende yaptığı konuşmada, ödülün gerekçesini şöyle açıkladı:
"Siz on yıl kadar önce on binlerce insanın hayatını kaybettiği iç savaşı durdurarak barışı sağladınız. Milli birliği yeniden kurmak için Tacikistan'da istikrarı hakim kıldınız. Ayrıca başta komşu ülkeler olmak üzere büyük devletlerle iyi ilişkiler kurarak Tacikistan'ı dünyada hak ettiği yere taşıma gayretlerinde bulundunuz."
Cumhurbaşkanı Rahmanov da konuşmasında özetle şunları söyledi:
"Böyle değerli bir mükafata layık görüldüğüm için en samimi minnettarlığımı arz ederim. Mükafatın asıl sahibi aziz ülkemin halkıdır.
"Hızlı bir gelişme gösteren küreselleşmeden, akıllıca ve keşif ruhuyla istifade etmek gerekir. Bu açıdan, geniş kültürel, manevi ve insani işbirliği, yani sizin vakfınızın faaliyetleri takdire şayan çalışmalardır. Siz, kendi ülkenizin ve diğer bazı ülkelerin ilim, kültür ve aktif insanlarını yani entelektüel tabakayı bir araya getirmeyi ve itibar sahibi olmayı başardınız."
"Türkiye ile olan dostluk ilişkilerimiz daha da ileriye gitmekte ve yeni sahalarda gelişme göstermektedir. Benim nazarıma göre Türkiye'nin kültür insanları bu ilişkilerin gelişmesinde ve ilerlemesinde ciddi bir yere sahip olabilirler."
Türkiye ile Tacikistan arasındaki kültürel ilişkilerin en güzel göstergesi ise bu ülkede Türk müteşebbislerin açtığı eğitim kurumları. Harun Tokak, yaptığı konuşmada, bu hususun da altını çizdi. Ve birkaç gün önce Tayvan'da yapılan 59 ülkenin katıldığı Dünya Kimya Olimpiyatları'nda Tacik-Türk lisesi öğrencisi Ferruh Vohidov'un dünya üçüncülüğünü kazanmasının müşterek gururumuz olduğunu belirtti. Tokak ayrıca, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Onursal Başkanı Sayın Fethullah Gülen'in fikir öncülüğünde dünyanın dört bir yanında yaygınlaşan eğitim kurumlarının, küreselleşen dünyada hem kendimizi tanıtan sergiler olduğunu hem de diyalog, hoşgörü ve kaynaşmaya büyük hizmet ettiklerini söyledi.
Tacikistan'daki eğitim kurumları Şelale Eğitim Şirketi tarafından açılmış. Halen 6 Anadolu lisesi, 1 international school, 1 dil merkezi, 1 yükseköğretim yurdu olmak üzere toplam 9 kurumla eğitim veriliyor. Bu eğitim hizmetlerinden toplam 2.582 öğrenci yararlanıyor.
İlk Türk lisesi Aralık 1992'de Tursunzade'de açılmış. 13 yıldır müşterek Tacik-Türk liselerinden iki bine yakın öğrenci mezun olmuş. Mezunlar başta Türkiye, Rusya, ABD, Almanya, İngiltere olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde üniversitelerde okuyor, mezun oluyor. Çoğu da ülkelerine dönüyor.
Şelale Eğitim Şirketi Genel Müdürü Mesut Ata, öğrencilerinin bugüne kadar uluslararası olimpiyatlarda 4 altın, 15 gümüş, 14 de bronz olmak üzere toplam 33 madalya aldıklarını söyledi.
Bir günlük ziyarete Milli Eğitim Bakanı Sayın Abdujabbor Azizovich Rahmanov ile görüşmeyi, Tacikistan Yazarlar Birliği'nin değerli üyeleri (ki aralarında Tacikistan Milli Marşı'nın şairi Keldiev Gülnazar da vardı) ile öğle yemeğinde ve Dışişleri Bakanı Sayın Talbek Nazarov ile akşam yemeğinde birlikte olmayı da sığdırdık.
Uçaktan daha adımımızı atar atmaz ise Hacı Kemal ismi ile karşılandık. Nasıl mı? Bize 'hoş geldiniz' diyen ve gün boyunca bizimle birlikte olan, Moskova'da hukuk tahsili yapmış "Harici İşler Bakanlığı'nda Protokol Bölgesinde Ataşe" olan Racabboyev Mahbub, güzel Türkçe konuşunca ben merakla "Nerede öğrendiniz?" diye sordum. Cevap: Hacı Kemal Lisesi'nde okudum.
Orta Asya'nın "Hacı Ata'sı" Hacı Kemal Erimez'e ayrı bir bahis açmak görev oldu. İnşallah yarınki yazımızda...
- tarihinde hazırlandı.