Hilafet Neden Gündeme Getiriliyor?

Geçen cuma günü Fatih Camii avlusundaki Hizb-ut Tahrir gösterisini TV ekranlarından seyredenlerin gözleri fal taşı gibi açıldı. Tam da PKK provokasyonlarının sahnelendiği sırada, bu "şeriat-hilafet" kışkırtması hemen akıllara 28 Şubat'ın Aczimendi'li, Müslüm Gündüz'lü günleri hatırlattı. Acaba birileri hem de AK Parti iktidarında, dindarlara karşı, suret-i haktan görünerek bazı kanunlar çıkartma hazırlığı mı yapıyordu?

Hizb-ut Tahrir provokasyonu adeta akılla, mantıkla boğuşuyordu. Atatürk'e alenen hakaret ediliyor, tarihin sayfalarında kalmış hilafet konusu, demokrasinin alternatifi gibi takdim ediliyor ve "Ya demokrasi ile zillet, ya hilafet ile izzet" pankartı açılıyordu.

Hilafet konusu acaba Türkiye'de neden yeniden gündeme getiriliyor? Hilafetin ihyasını kimler, neden istiyorlar?

Önce Türkiye Diyanet Vakfı'nca hazırlanan İslam Ansiklopedisi'nden konu ile ilgili tarihi bir özet çıkaralım. (Cilt 17, sayfa 539-553)

Hilafet kelimesi terim olarak İslam devletlerinde Hz. Peygamber'den (sas) sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder. Hadis kaynaklarında gerçek anlamda hilafetin otuz yıl süreceği ve daha sonra saltanata dönüşeceği kaydedilmektedir. Muaviye'yi, hilafeti saltanata çevirmekle suçlayan pek çok İslam alimi, halifeliğin Hulefâ-yi Râşidîn (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) ile sona erdiğine inanmaktadır. Emevi hilafetinin meşruiyeti İslam tarihi boyunca tartışılan bir konu olmuştur.

Abbasiler de, Emeviler gibi saltanat sistemini korumuşlardır.

1055 yılında Bağdat'a gelen Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in Büveyhî hakimiyetine son vermesiyle Abbasi hilafetinin Selçuklu himayesine girmesi, yeni bir dönemin başlangıcı sayılır. Sultanın ve halifenin görev ve yetkilerinin sınırları değişir. Devlet idaresi, saltanat ve hükümranlıkla, siyasî nizam ve asayişin temini gibi işler sultana devredilir. Ancak sultanlar, halifelik makamına, azami saygıyı göstererek, İslam dünyasında yeniden itibar kazandırır.

Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim, Mısır ve Arap Yarımadası'nı fethedince padişah aynı zamanda halife oldu. Tanzimat'la birlikte ise geleneksel hilafet anlayışı değişmiştir. Daha önceki anlayışa göre halife, dinin hâdimi ve devletin siyasî reisi iken, Tanzimat Fermanı ile şu kabul edildi: Hilafet, padişahın sadece Müslümanların reisi olması dolayısıyla dinî riyasete, saltanat ise aynı zamanda gayri müslimleri de kapsadığı için salt siyasî riyasete dönüştü.

Cumhuriyet'in ilanından sonra da 3 Mart 1924'te hilafet kaldırıldı. Bugüne gelince. Hilafetin yeniden canlandırılmasına nasıl bakmalıyız? Bu soruyu Mehmet Gündem, Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan röportajında cevabını herkesin en çok ondan beklediği kişiye sordu. Yani Fethullah Gülen'e. İşte Gülen'in cevabı: "Esas önemli olan mesele Müslümanlığın milimi milimine yaşanmasıdır. Böyle hayatî bir taraf varken, polemiklere sebebiyet vermek için talî meselelerin, her zaman münakaşası yapılabilecek tarihî konuların öne çıkartılması doğru değildir.

"Bir kısım süper güçler, hilafet meselesini çıkartarak, bir de onu vuruşma ve sürtüşme sebebi yapmak istiyorlar. Mesela Türkiye, Pakistan, Endonezya ya da başka bir ülkede hilafet meselesi ortaya atılırsa, diğer ülkeler buna karşı çıkacaktır. Zira ulus devletler kurulmuştur, herkes kendi bağımsızlığını elde etmiştir. Dolayısıyla bu konuya nasıl yaklaşacakları bellidir. Başkaları da bir kısım hesaplarla bu konuyu ortaya atmış olabilirler.

"Kimse için birilerinin ajanı olduğu iddiasında bulunmak istemem. 'Bu işte bir bit yeniği var' derim. Yani bu meseleyi gündemin en önemli meselesi gibi gösterme gayretinde olanlar dış güçlerse ya da onlara bağlı kimseler ise daha dikkatli olmak gerektiğini düşünür ve mevzuun menşeine bakarak işin içinde bit yenikleri ararım."

Yaşadığı çağı doğru okuyan Müslümanların, dünya ile birlikte hareket edilmesi gerekirken hilafet gibi bir meseleleri olabilir mi?

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.