Prof. Dr. İbrahim Canan Hocamızın Ardından...

"Kim Allah'a kavuşmayı arzu ederse, Allah da ona kavuşmayı arzu eder." (Hadis-i Şerif)

Hadis olarak rivayet edilen ve hadis ölçüsünde bir gerçeği ifade eden bir sözde, "Nasıl yaşarsanız öyle ölür ve nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz." denilmektedir. Pek çok eş, dost ve talebelerinin şahitliğiyle muhterem İbrahim Canan hocamız, bu söze mâsadak olanlardan birisiydi. 1940 senesinde Konya'nın Ermenek kazasının Küçük Karapınar Köyünde başlayıp önceki gece (14 Ekim 2009) bir trafik kazasıyla son bulan hayatı boyunca hocamız, Allah rızasını tahsil için çalışmış ve çok güzel hizmetlerde bulunmuştu. Vaazlar, sempozyumlar, seminerler, konferanslar, radyo ve televizyon programları, İlahiyat Fakültesi'ndeki dersleri, sayısı otuzu bulan eserleri, muhtelif gazete ve dergilerde yayınlanan makaleleri, lisan-ı hâli ve lisân-ı kâli ile irşad ve tebliğ faaliyetleri içinde olmuştu. Geçirmiş olduğu kaza sonucunda vefat ettiğinde de Yalova'dan eğitim hizmetinden dönüyordu.

İbrahim Canan hocamızın cenaze namazındaki manzarayı görünce gıpta ettim. Zira Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) bir hadis-i şeriflerinde "Cenaze namazında, üç saf cemaat bulunan mü'min, Cennete girer." buyurmuşlardır. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazındaki camiye sığmayıp bahçeye ve caddeye taşan mahşeri kalabalık, muhterem hocamıza şahitlik etti; haklarını helal ettiler ve ardından istiğfar ve dua ettiler.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem), bir hadisinde bir mü'min için şu müjdeli haberi vermiştir: "İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat."

İbrahim Canan hocamızın uzun yıllar çalışmasının meyveleri olan değerli eserleri, kıymetli öğrencileri ve ardında bıraktığı hayırlı evlatları inşaallah onun amel defterine sevapların hiç dinmeyen bir şelale gibi akmasına vesile olacaktır.

O, vefatıyla da bize güzel dersler verip gitti. Atmış dokuz yaşında ve resmen emekli olmasına rağmen kazadan önce Yalova'dan eğitim hizmetlerinden dönmekte olan hocamız, bize hizmette yaşın bahane olmaması gerektiğini anlattı. Değerli eşine telefon açıp gecenin geç saati olmasına rağmen "Ben gelmeden yatsı namazını kılma, cemaat olalım", sözüyle hem cemaatle namaz kılmanın önemini hem de evimizi bir mescid yaparak eşlerimizin ve çocuklarımızın ihmal edilmemesi gerektiğini nasihat etti. Çocuklarının da tasdikleriyle onları sabah namazına evine kurduğu ses sistemiyle ezanla uyandırması, çocuklarımızın terbiyesinde hassas olmamız gerektiğini bildirdi. Geceleri kitaplarıyla ilgilenirken eşinin şefkatinden dolayı 'yeter yoruldun' sözüne "Benim ömrüm ne kadar kaldı ki, bu yaşa geldim, bırakın hizmet edeyim." diye cevap vermesi ve hep şehit olmayı istemesiyle de dolu dolu bir hayatın nasıl yaşanacağını gösterdi.

İbrahim Canan hocamız, ilmiyle âmil birisiydi. Törenin ardından konuşma yapan Prof. Dr. Raşit Küçük hocamız, onun, "öğrettiklerini ve yazdıklarını hayatında uygulayan, halim, selim, vakur bir kişiliğe sahip olduğunu, kimsenin gıybetini yapmadığını, sünnet dairesinde bir hayat yaşadığını ve bir "eğitim şehidi" olduğunu" söyledi. Kendisiyle bir sohbetimizde onsekiz cilt olan Hadis Ansiklopedisi: Kütüb-i Sitte ve diğer eserleriyle ilgili konuşurken eserlerinin çoğunu sabah namazından sonraki zamanı değerlendirerek yazdığını söylemişti.

"Âlimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir." hadisince İbrahim Canan hocamız da peygamber varislerinden birisiydi. Vefat ettiğinde arkasında yetiştirmiş olduğu pek çok talebesini ve eserlerini miras olarak bıraktı. Tesbit edebildiğimiz eserleri şunlardır:

  1. Ahir Zaman Fitnesi ve Anarşi: Kur'an ve Hadislere Göre, İstanbul: Türdav Yayınları, 1982.
  2. Aile İçi Eğitim, İstanbul: Gül Yurdu Yayınları, 2006.
  3. Anarşi: Sebepler, Tedbirler, Çareler, İstanbul: Işık Yayınları, 2003.
  4. Ayet ve Hadislerin Işığında Çevre Ahlâkı, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1995.
  5. Fethullah Gülen'in Sünnet Anlayışı, İstanbul: Ufuk Kitap, 2007.
  6. Hadis Ansiklopedisi: Kütüb-i Sitte (18 Cilt) Ankara: Akçağ Yayınları.
  7. Hangi Medeniyet Hangi Kültür Hangi Dünya, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1996.
  8. Hazreti İbrahim'den Mesajlar, İstanbul: Şule Yayınları, 1998.
  9. Hazreti Peygamberin Sünnetinde Tıp: Tıbb-ı Nebevi, Ankara: Akçağ Yayınları, 1995.
  10. Hz. Peygamber'in Sünnetinde Terbiye, İstanbul: Işık Akademi Yayınları, 2008.
  11. İslam Âliminin Ana Meselelerine Bediüzzaman'dan Çözümler, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1993.
  12. İslam'da Zaman Tanzimi: (Vakti En İyi Değerlendirme Esasları), İstanbul: Cihan Yayınları, 1991.
  13. İslam'da Çocuk Hakları: Çocuk Hakları Beyannamesi Işığında, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1981.
  14. İslam'da Temel Eğitim Esasları, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1980.
  15. Krizin Sabahı, İstanbul: Işık Yayınları, 2002.
  16. Kur'an'da Çocuk Eğitimi, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1996.
  17. Les Methodes De L'enseignement Du Prophete Muhammed, Tez (Doktora).--Universite De Paris Sorbonne Ecole Pratique Des Hautes Etudes Tez Danışmanı : Prof. Dr. M. Jacques Berque, 1972.
  18. Makina ve Çarkları: Sovyet Adamının Yetişmesi / Mıçhel Heller; Tercüme İbrahim Canan. İstanbul: Adım Yayınları, 1998.
  19. Namus Fitnesi Mut'a, İstanbul: Timaş Yayınları, 1992.
  20. Peygamberimizin Ehl-i Kitap ile Diyaloğu, İstanbul: Sufi Kitap, 2006.
  21. Peygamberimizin Hadislerinde Medeniyet Kültür ve Teknik, İstanbul: Cihan Yayınları, 1984.
  22. Peygamberimizin Okuma-Yazma Seferberliği ve Öğretim Siyaseti, [Y.Y. : Y.Y.], 1984.
  23. Peygamberimizin Tebliğ Metotları / İstanbul: Yeni Akademi Yayınları, 2007.
  24. Peygamberimizin Okuma Yazma ve Öğretim Seferberliği, İstanbul: Yeni Akademi Yayınları, 2006.
  25. Peygamberimizin Yanılması Meselesi, İstanbul: Rağbet Yayınları, 1999.
  26. Resulullah'a Göre Aile ve Okulda Çocuk Terbiyesi, İstanbul: Yeni Asya Yayınları, 1979.
  27. Risale-i Nur Işığında Alevi Sünni Meselesi, İstanbul: Nesil Yayınları, 2002.
  28. Tarihçi Açısından Din / Arnold J. Toynbee; Trc. İbrahim Canan. İstanbul: Kayıhan Yayınları, 1978.
  29. Yeni Usul-i Hadis / Zafer Ahmed Et-Tehânevî; Tahkik Abdülfettah Ebu Gudde; Trc. İbrahim Canan. İzmir: Türkiye Öğretmenler Vakfı (TÖV), 1982.

"Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir." İlim semâmızdan bir yıldız daha kaydı. İbrahim Canan hocamızın gerek sohbetleri, konferansları, dersleri; gerekse eserleriyle pek çoğumuzun üstünde emeği ve hakkı vardır.

Hayatını Kur'an ve Sünnet çizgisinde sürdürüp çevresine lisan-ı haliyle de örnek olan değerli hocamızın cennette Efendimiz'e (sallallahu aleyhi ve sellem) komşu olmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyoruz.

Allah (c.c) gani gani rahmet eylesin. Kabri pürnur olsun. Makamı cennet olsun.

Bir vefa olarak onun için ve geçmişlerimiz için hatimler dağıtalım; dua ve istiğfarda bulunalım...

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.