Pasif ve Aktif Anlatma

Tebliğ ve irşadda 'pasif ve aktif' olmak üzere iki türlü anlatma metodu vardır. Pasif anlatmada, fert bütün civanmertliğini ortaya koyarak, Müslümanlığın insanî yönlerini ortaya çıkarmaya çalışır.

O, değişik vesileler bularak insanların gönlüne nüfuz etmeye gayret gösterir; düğün, sünnet, yaş günü, evlilik yıldönümü, hasta ziyareti, yemeğe davet.. gibi insanlarla temas kurulup alakadar olunabilecek bütün vesilelere başvurarak, devamlı verici olma durumunda olur. Zira kollanan bu fırsatlar neticesinde bir kaynaşma meydana gelir ve tebliğ erine güven duyulmaya başlar.

Kendisine karşı ihtiram hisleri uyanan ve sempati duyulmaya başlanan mümine, daha sonra 'niye, niçin?' diye sorular sorulmaya başlandığında işte o zaman, konuşma fırsatı doğmuş olur. Bu şekilde aktif anlatma fırsatını yakalayan mümin, kendisinde olan güzelliklerin kaynağını usulünce anlatma fırsatını sonuna kadar değerlendirir.

Mümin, halin, tavrın ve davranışların açık bıraktığı yerde, aktif anlatmayla bu boşlukları tamamlamasını bilmelidir. Ancak önce pasif anlatma gelir. Pasif anlatma yapmadan ve karşı tarafta tam kıvamı elde etmeden aktif anlatma yoluna gidilmemelidir.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2024 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.