Türkiye izinleri, olimpiyatlarda geçti

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki yabancı ülkelerde görev alan öğretmenlerin fedakârlıkları bununla sınırlı değil. Öyle ki eğitim gönüllülerinin hemen hepsi yıllık izinlerini sevenleriyle geçirmek yerine öğrencileriyle birlikte olimpiyatlara katılarak kullanıyor.

Türkiye'nin bütün bölgelerini saran 10'uncu Türkçe Olimpiyatları heyecanının gizli kahramanları, öğretmenler. Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta görev yapan öğretmenler, olimpiyatlar için öğrencileriyle beraber Türkiye'ye geldi. Onlardan biri 29 yaşındaki Rukiye Turgut. Tayland'da görev yapan Giresunlu Turgut, ilk olarak Bangladeş Türk okulundaki bir öğretmenle evlenerek bu ülkeye gitmiş. Daha sonra eşiyle birlikte Tayland'a tayini çıkan Turgut, Türkçe öğretmeni. Her yıl nisan ve mayıs aylarında tatile geldiklerini ifade eden Turgut, bu sene olimpiyatlar için Türkiye'de. Henüz ailesiyle görüşemediklerini belirten Turgut, "Her ikimiz de yurtdışında olduğumuz için ailemizi yılda bir kere de olsa ziyaret etmeye geliyoruz. Ancak bu yıl olimpiyatlarda görev aldığım için ailemi ziyarete gidemedim." diyor.

Sinoplu Mustafa Çiriş de 7 yıldır Gürcistan'daki Türk okullarında öğretmenlik yapıyor. Bu süre zarfında hiçbir bayramı ailesiyle geçiremediğini dile getiren 32 yaşındaki öğretmen Çiriş, 80 yaşındaki anne ve babasının her telefon açtığında, "Ne zaman geleceksin oğul?" sorusunu sorduğunu söylüyor. Yılda bir kere Türkiye'ye geldiklerini dile getiren Çiriş, Türkçe Olimpiyatları'nda görev alabilmek için bu hakkından feragat ettiğini anlatıyor.

13 öğrencisiyle olimpiyatlar için gelen Azeri asıllı Kemali Hüseyinolan, Türk ve Danimarka okullarında müzik eğitimi veriyor. Hüseyin olan, 8 yıl önce emekli kurmay albay eşi ile birlikte Azerbaycan'dan Danimarka'ya göç etmiş. Ardından Türk okulları ve Türkçe sevdalıları ile tanışan Hüseyinolan, Danimarkalı çocuklara Türkçe şarkılar öğretiyor. Hüseyinolan'ın mesai arkadaşları, "Kanser olan eşini 4 ay boyunca hastaneye götürüp getirirken bile olimpiyatlara hazırladığı minik Danimarkalı çocukları bir an olsun yalnız bırakmadı." diyor. Türkçe Olimpiyatları'na kısa bir zaman kala eşini kaybeden Hüseyinolan, "Bir kere başladık, yarıda bırakmak olmaz." diyerek öğrencileriyle çalışmalara devam etmiş.

Mübadelede Yunanistan'da kaldı, olimpiyatlarla Türkiye'ye geldi

Olimpiyatlar için Yunanistan'dan gelen İngilizce öğretmeni Leila Mouemin'in ailesi mübadele döneminde Yunanistan'da kalan Türklerden. Leila, Türkiye hasreti çektiği için üniversite olarak Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği'ni tercih etmiş. Üniversitede tanıdığı Türk okullarında görev yapmak için gönüllü olduğunu dile getirince kendi ülkesindeki dil merkezine tayini çıkmış. 6 yıldır Yunanistan'daki Dil Eğitim Merkezi'nde İngilizce ve Türkçe öğretmenliği yapıyor. Olimpiyatlar sayesinde yıllar sonra tekrar Türkiye ziyaretinin heyecanını yaşayan Leila, "Bugünlerde heyecandan geceleri uyuyamıyorum. Hayal gibi geliyor." diyor.

Nahçıvan'da Türk Dili ve Edebiyatı okuyan Azeri öğretmen Fidan Seferov ise hayran olduğu Türkiye'yi Türkçe olimpiyatları sayesinde görme fırsatı elde etmiş. Seferov, ailesi arasında "Sen artık Türk oldun." gibi espriler yapıldığını ifade ediyor.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.