Sizi özlemiştik, hoş geldiniz!

Sizi özlemiştik, hoş geldiniz!

Geçen sene Türkçe Olimpiyatları’nın son gününde birbirlerine sarılarak gözyaşı döken dünya çocuklarının vedası kazınmıştı hafızalarımıza… Vuslat bitti ve Türkçe’nin çocukları bu yıl 11’incisi düzenlenen Dil ve Kültür Festivali için tekrar ülkemizde. 140 ülkeden 2 bin öğrenci, dün akşam başkent Ankara’daki 19 Mayıs Stadı’nda gerçekleştirilen muhteşem bir açılış töreniyle yeniden ‘merhaba’ dedi bize. TBMM Başkan vekili ve Türkçe olimpiyatları komite başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, evlatlarını güvenip kendilerine emanet ettiği için ailelere şükranlarını sundu. Bu işin yol göstereni ve kahramanları olan öğretmenlerini de unutmayan Sağlam, Türk okuluna destek verenlerle ilgili ‘Belki bu ülkenin en zengin işadamları değiller ama gönülleri zengin.” ifadelerini kullandı.

Sunuculuğunu ünlü spor spikeri Ersin Düzen’in üstlendiği açılış programında dünya çocukları, Başkentlilere müzik, şiir ve folklor ziyafeti sundu. Program, olimpiyat çocuklarının ülke seremonisiyle başladı. Yerel kıyafetleri ve ülke bayraklarıyla Başkentlilerin karşısına çıkan 140 ülke öğrencisi izleyenlerden büyük alkış aldı.

Dün akşam Ankara’da şenlik havası vardı. 17 ülkeyle başlayıp 140 ülkeye ulaşan katılımlarla bugüne gelen Türkçe Olimpiyatları’nın 11’incisi için görkemli bir açılış töreni düzenlendi. Programa katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kafkaslar’dan Avrupa’nın içine kadar Türk bayrağını dalgalandıranları alkışlıyoruz.” dedi.

Arınç: Niyet hayırsa, akıbet hayır oluyor

Gecede bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2003’te sadece 17 ülkeden 70 öğrenci ile başlayan bu şölenin 11 yıl sonra 140 ülkeye 2 binden fazla öğrenciye ulaştığına işaret ederek şöyle konuştu: “Bu işte bir bereket var. Temelinde halisane duygular, iyi niyetler, devletimizin, ülkemizin büyüklüğüyle bütün dünyada açılmış okullarımızın meyvelerini görmek var. Niyet hayırsa akıbet hayır oluyor.” Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 140 ülkede, yüzlerce okulda, binlerce isimsiz kahramanın ‘açın bakın çantasında nesi var’ türküsünün çağdaş temsilcileri olarak dünyanın dört bir yanında bayrağımızı dalgalandırdığını söyledi. Öğretmenlere emeklerinden dolayı teşekkür eden Avcı, “Bir gün Kızıl Meydan da, Time Square de Vietnamlılar, Sırplar, Ruslar, Araplar, Arnavutlar karşılaştıklarında birbirlerine Türkçe yol tarifi soracaklar ve kimse niye Türkçe soruyorsun demeyecek.” temennisinde bulundu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Türk okullarına emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, öğretmenlerin, öğrencilerin hem dimağlarına hem de kalplerine hitap ettiklerini dile getirdi. Babacan, “Öğrencilerimiz kıtalar arası medeniyetler arası köprüler kuruyor. En önemlisi gönüller arası köprüler kuruyor. Bu okullardan mezun olan kardeşlerimiz yaptıkları her işte çok başarılı oluyorlar.” dedi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de ‘Burada sadece Türkiye’nin değil dünyanın her rengi var. Bu hareket, dünyada Türkçemizin yayılması adına çok önemli hizmetler yapıyor.’ şeklinde konuştu.

Başkentlilere şarkı ve şiir ziyafeti

Daha sonra Türkçe’nin çocuklarının oluşturduğu Dünya Korosu, halk oyunları eşliğinde sevilen türküleri seslendirdi. Türkü ve halk oyunlarıyla büyük coşku yaşayan Ankaralılar, alkış ve ıslıklarla tempo tuttu. Azerbaycan’dan Ayhan Bünyanzade, ‘Gayri Dayanamam’ türküsüyle stattaki coşkuyu en üst seviyeye taşıdı. Bulgaristan’dan Mantin Yordanov ise ‘Bir Zamanlar Deli Gönlüm’ şarkısıyla büyük beğeni topladı. Azerbaycan, Mozambik, Endonezya ve Kenyalı öğrencilerin oluşturduğu ekip, halk oyunları gösterisi sundu. Türkmenistan’dan Mukam Kakayev, bir süre önce aramızdan ayrılan ünlü sanatçı Müslüm Gürses’in ‘Vazgeçmem’ şarkısıyla hüzünlü dakikalar yaşattı.

Azerbaycan’dan Türkan Memmedova, Erdem Beyazıt’ın ‘Birazdan Gün Doğacak’ şiiriyle gönülleri mest etti. Kazakistan’dan Cumahan Asilov, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Hicran ve Ümit’ şiirini seslendirdi. Daha sonra Atalay Demirci sahne aldı. Demirci, esprileriyle stadı kahkahaya boğdu. Tanzanya ve Kenyalı öğrencilerin Ankara’nın Bağları adlı türküyü Tanzanya’nın Bağları olarak seslendirmesi büyük beğeni topladı. Olimpiyat çocukları kapanışta hep bir ağızdan ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısını seslendirdi.

Bu organizasyon barışın dilini konuşuyor

Türkçe Olimpiyatları’nı başlangıcından beri izlediğini belirten İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu organizasyonun barışın dilini konuşan, nefretin dilini reddeden, sevginin ve hoşgörünün yansıması olduğunu söyledi. Güler, “Bu işin fikir babası Fethullah Gülen Hocaefendi’ye şükranlarımı sunuyorum. Nice güzel yıllarda devamını bekliyoruz.” dedi. Olimpiyat coşkusuna ev sahipliği yapan Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ise son iki gündür Türkiye’de yaşanan olaylara değindi. Gökçek, “İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke karıştırılmaya çalışılırken, buradaki gençler Türkiye’yi dünyaya duyurmaya çalışıyorlar. Türkiye’de fitne fesat çıkartmak isteyenlere bugün sizler cevap veriyorsunuz.” ifadelerini kullandı. Festivalin açılışını yapmaktan gurur duyduklarını kaydeden Gökçek, dünyada 190 ülkenin olduğunu, 140 tanesinde Türkçe öğretildiğini belirtti. Bu gençleri eğiten öğretmenlere Türkiye adına şükranlarını sunan Gökçek, “Bugüne kadar dünyanın dört bir yanında gerçekleşen bu büyük organizasyonun fikir sahibi olan Fethullah Gülen Hocaefendiye de şükranlarımızı sunuyoruz. Rabbim hocamıza sağlık ve uzun ömür versin inşallah, başımızdan eksik etmesin.” diye konuştu.

Başkentliler 10 bin araçla uğurladı

Ankaralılar, erken saatlerden itibaren 19 Mayıs Stadı’nı doldururken Başkent tarihi günlerinden birini yaşadı. Sabah saatlerinde Seymenler Meydanı’nda toplanan kalabalık bir topluluk, otobüslerle gelen öğrencileri büyük bir coşkuyla karşıladı. Açılış töreni öncesinde öğrenciler, Ankara’nın Kazan ilçesinden 10 bin araçlık konvoyla Ankara 19 Mayıs Stadı’na uğurlandı. Stadın tıklım tıklım dolduğu gecede stat dışında kalanlar için dev ekranlar kuruldu.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.