Avrupa Parlamentosu’nda Hizmet Hareketi tartışıldı

Avrupa Parlamentosu’nda Hizmet Hareketi tartışıldı

Avrupa Parlamentosu’nda dün Liberaller Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlenen bir panelde Hizmet Hareketi tartışıldı. Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Dr. İhsan Yılmaz, şeffaf olmamakla eleştirilen Hareket hakkındaki sorulara cevap verdi. Yılmaz, Camia ile AKP’nin yollarının neden ayrıldığını anlattı.

Fahri başkanlığını Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yaptığı Brüksel merkezli Diyalog Platformu, Avrupa Parlamentosu’nda “Hizmet Hareketi: İlham, Zihniyet, Önem ve Tartışma” konulu bir panel düzenledi. Avrupa Liberaller Grubu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde Hareket’in Avrupa ve İslam değerleri ile ilişkisi, AKP ve Hizmet arasındaki  gerilimin sebepleri konuşuldu. Bir aile dostunun vefatından dolayı panele katılamayan Lambsdorff, panele yazılı mesaj gönderdi. AP Milletvekili İsmail Ertuğ, okunan mesajında Alman vekil, Hizmet Hareketi ve AKP iktidarı arasındaki ilişkinin hazırlanmakta olan Türkiye ilerleme raporunun en önemli konularından biri olduğunu kaydetti. Yeterince şeffaf olmamakla suçlanan Hareket’in temsilcilerinin defalarca açık bir diyalog çağrısında bulunduklarının altını çizdi.  

Panelde konuşmacı olarak katılan Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Dr. İhsan Yılmaz, 17-25 Aralık sürecinden sonra AKP ile Hizmet Hareketi’nin yollarının nasıl ayrıldığını anlattı. Camia’nın Avrupa Birliği’ni, insan haklarını ve demokrasiye ciddi bir şekilde destekleyen tek siyasi parti olduğu için ilk dönemlerinde AKP’yi desteklediğini ifade eden Yılmaz,

2011’den sonra hükümetin rota değiştirmesiyle bu desteğin azaldığını aktardı. Hükümetteki değişikliğin kaynağını da, “Öncelikle muhalefetin vizyon eksikliğinden dolayı AKP üçüncü döneminde bile oylarını artırarak yüzde 50 destek aldı. Ergenekon ve Balyoz davalarının karara bağlanmasıyla beraber askerî darbe korkusu kalmadı. Son olarak da anayasa değişikliği parti kapatma davaları ile karşı karşıya kalma korkusu da kalmadı.” şeklinde izah etti. İhsan Yılmaz, eski vesayeti kaldıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, kendine göre en iyi vatandaş modelini oluşturmak istediğini, bunun için de bütün devlet birimlerini kullandığını ifade etti. ‘Sivil İslam’ın temsilcisi Hizmet Hareketi’nin ise buna karşı çıktığını vurgulayarak, “Hizmet her zaman devlet gücüyle iyi Müslüman yetiştirmenin ancak ikiyüzlülük doğuracağını savundu.” ifadelerini kullandı.

Hizmet, çözümün sürecini destekliyor

Konuşmasında hükümetin Camia’nın barış sürecine karşı olduğu iddiasının da doğru olmadığını belirten Yılmaz, “Hizmet Hareketi Kürt sorununun çözümünden yana. Hareket, Kürtlerin eşit vatandaşlık hakkını savunuyor. Kürtlerin kendi dillerini kamu ve özel alanlarda kullanabilmelerini istiyor. Kürtçe eğitimi destekliyor ve hatta devletin Kürtçe eğitim veren okullar açmasını savunuyor.” dedi.

Panelde Diyalog Vakfı Başkanı Özcan Keleş de Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ana mesajının sorumluluk şuuru olduğunu anlattı. Keleş, “Fethullah Gülen’e göre insan olmamız bize sorumluluk yüklüyor. Bunu İslam kaynaklarına dayandırarak söylüyor. İnsanlık olarak müşterek bir gemide olduğumuzu ve bu yüzden enerjimizi, zamanımızı ve imkânlarımızı herkese yardım etmek için kullanmamız gerektiği mesajını veriyor.” diye konuştu.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.