Ali Bulaç FKM'de Son Kitabını Anlattı
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile FKM'nin ortaklaşa düzenledikleri "FKM Toplantıları"nın üçüncüsü 18 Ocak Cuma akşamı yapıldı. Toplantının bu haftaki konuğu gazeteci-yazar Ali Bulaç'tı.
Yaklaşık üç dört seneden beri üzerinde çalıştığı "Din, Kent-Cemaat ve Fethullah Gülen Örneği" adını taşıyan kitap Ufuk Yayınları'ndan Ocak-2008'de yayınlandı. Kitap hakkında tanıtma toplantısı şeklinde geçen programa Prof. Dr. İbrahim Canan, GYV Başkanı Harun Tokak ve yazar Altan Tan'ın yanı sıra çok sayıda okuyucu kitlesi katıldı.
Dr. Faruk Tuncer'in açılış konuşmasını yaptığı program saat 19'da başladı. FKM'nin Çemberlitaş'taki gösteri merkezi salonunu dolduranlar iki saatten fazla bir süre, Ali Bulaç'ın kitapla ilgili sunumunu izlediler. Konuşmadan sonra soruları cevaplayan yazar Ali Bulaç program çıkışında da yeni çıkan kitabını imzaladı.
Dini ilimlerin yanı sıra sosyoloji okumuş önemli bir entelektüel ve aydın olan Ali Bulaç, konuşmasında özetle "Hocaefendi bir din adamıdır. Adıyla anılan hareket ise, yerel ölçekte başlamış, gelişimini Türkiye'nin bağrında yapmış ve artık tamamen küresel bir görünüm kazanan sivil ve sosyal bir oluşumdur." diyerek aynı zamanda Türkiye'nin 1950'lerden beri içinden geçtiği değişimi de gözler önüne seriyor.
"Büyükşehirlere göçün farklı neticelerinden biri de kentin yeniden yorumlanmasıdır. Okuma, iş bulma, barınma gibi değişik amaçlarla büyük kentlere gelen insanların çok büyük zorluklarla karşılaştıklarını" söyleyen Bulaç, işte bu noktada koca şehirde -kendi tabiriyle- ferd-i vahit yani bir kum tanesi hükmünde olan bir insanın bir şekilde kendine yakın çevrelere, hemşehrilerine veya cemaatlara sığınabileceğini ifade ediyor.
Anadolu'dan önce küçük şehirlere, sonra da büyük kentlere gelen insanların değişik vakıf ve kurumların çevrelerinde tutunduklarını, bunlara en iyi örneğin Fethullah Gülen Hocaefendi'nin önderlik ettiği eğitim hizmetleri olduğunu vurgulayan Ali Bulaç, 1990'lı yıllarda dünyada açılmaya başlayan Türk Okullarının temelinde de bu sürecin yattığını söylüyor. Zamanla eğitilmiş insanların bir şekilde istihdam edilmesi gerektiğini ve eğitimli insan potansiyelinin yine insanlığın hizmetine sunulması konusunda Hocaefendi'nin çok yerinde ve "çağın hareketi"ni başlattığını söylüyor.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının organize ettiği Gülen Hareketi üzerine yapılan araştırmalardan felsefe, fıkıh, hadis alanlarındaki çalışmalara şimdi de Ali Bulaç'ın kaleme aldığı "Din, Kent ve Cemaat" ile sosyoloji alanında bir çalışma eklenmiş oldu.
Ali Bulaç'ın kaleme aldığı söz konusu kitap, aynı zamanda yazarın kendi hayatıyla da örtüşüyor. Değişik bir çerçeveden Hocaefendi'yi anlatması bakımından tesbit ve orjinalitesi itibariyle ilgiyle okunabilecek bir kitap.
Bu konuda Dr. Faruk Tuncer'in kaleme aldığı ve sitemizde yayınlanan "Ali Bulaç ve Hocaefendi" başlıklı yazısına bakılabilir.
Kitabı Satın Almak için:Ufuk Kitap, Cumhuriyet Cad. 209/4 Harbiye-İstanbul.
Tel: 0(212) 232 17 10
Ayrıca tüm NT ve diğer kitap mağazalarından edinebilirsiniz.
- tarihinde hazırlandı.