Azınlık hakları için Osmanlı modeli yeter

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın ev sahipliğinde Heybeliada Halki Palas Otel'de 'Medyada Gayrimüslim Algısı' başlıklı çalıştay başladı. Toplantı öncesi katılımcılar Ruhban Okulu'nu gezdi. Yetkililerden okul hakkında bilgi alan katılımcılar, öğle yemeğinin arından toplantıya geçti.

Türkiye'nin yaşadığı dramın azınlığı ile çoğunluğu ile etraftan kopuk şekilde ele alınmaması gerektiğini belirten Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, "Bu insanlar Osmanlı'nın çok kültürlülüğünü anlarlarsa 'Osmanlı'nın daha ilerisine nasıl geçebiliriz?' noktasında bir adım atmış olurlar" dedi. Bilici, sorunların geniş kapsamlı ele alınması gerektiğini belirtti.

Aynı fabrika ayarları

Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı sorunların nedeninin Türk kökenli vatandaşlar olmadığını dile getiren Bilici, "Süryani kökenli, Musevi kökenli azınlıkların yaşadığı problemlerin sebebi de Sünni çoğunluk değil. Türkiye'de milliyetçiliğin aşırı yorumları 100 bin Rum kökenli vatandaşımızın buradan göç etmesine sebep olmuşsa bunun benzer bir uygulaması Belgrad'da yüzlerce caminin yıkılması, Kafkaslar ve Balkanlar'da yüzyıllardır yaşayan milyonlarca Müslüman insanın kovulmasıyla sonuçlanmış. Ama kökeninde belki aynı fabrika ayarları vardır" diye konuştu. Sorunlara çözüm noktasında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Fethullah Gülen Hocaefendi gibi kurum ve kişilerin yapıcı önerilerinin bulunduğuna dikkat çeken Bilici, şöyle devam etti:

Çözüm için adım olur

"Osmanlı tecrübesini bu milletin büyük çoğunluğunun tekrar ziyaret etmeye ve anlamaya başlamasının, İslam'ın çok kültürlü ve hoşgörülü yapısını anlamaya çalışmasının çok önemli tedavi edici tarafı olduğunu düşünüyorum. Bu insanlar Osmanlı'nın çok kültürlülüğünü anlarlarsa Osmanlı'nın daha ilerisine nasıl geçebiliriz noktasında bir adım atmış olurlar. Osmanlı döneminin ilerisinde bir tecrübe ortaya koymuştu. Osmanlı tecrübesi İslam’ın Medine vesikası bunlar keşke tadında anlaşılabilse. Fabrika ayarlarından kaynaklanan aksaklıklarımızın yanlış anlamalarımızın giderilmesinde merhem etkisi olan fonksiyon icra edebilir. Bu masa etrafında bunları konuşuyor olabilmemiz önemli bir başlangıç."

Küçük gruplar düşman ilan edildi

Toplantının ilk oturumunda Taraf Gazetesi Yazarı Ayhan Aktar, "Tarihi perspektif' konusunu ele aldı. "Devlet bakışı, medya bakışı; örtüşmeler ayrışmalar" başlıklı konuşma yapan Star Gazetesi yazarı Ergun Babahan da, bir dönem Türkiye'de misyoner olayının konuşulduğunu hatırlatarak "Türkiye'de her gün yüzlerce insan din değiştiriyormuş gibi televizyonlarda program ve gazetelerde haberler çıkmaya başladı. Çünkü o zamanda AB yolundaki iktidarı zora sokmak, Hıristiyanlara baskı yapıldığını göstermek ya da kanıtlamak amacıyla Anadolu'nun çeşitli yerlerinde dağılmış küçük gruplar düşman ilan edildi" dedi. AB uyum yasaları çerçevesinde mahalle aralarına birkaç kilise açıldığında her mahalleye her sokağa kilise açılmış gibi algı oluşturulduğunu ifade eden Babahan, azınlıkların mal varlıklarının iadesi gibi bir konu gündeme geldiğinde İstanbul sermayesinin kendisine zarar verecek bir şeyi medyadaki gücünü kullanarak asker üzerinden bunları engelleyecek hamleler yaptığını savundu. (Nesrullah Sonay)

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.