Kamboçya'daki Türk Okulu İki Ülke Arasında Köprü Oldu

Kamboçya'da Türk müteşebbisler tarafından 7 yıl önce açılan Uluslararası Zaman Okulu yeni öğretim yılına yeni binasında başladı.

Açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Vekili İsmail Alptekin ve Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sok An tarafından yapılan okul, kalite bakımından ülkede ilk 3'e giriyor. Uluslararası olimpiyatlarda ülkeyi temsil ediyor. 1999 yılında sadece 2 öğrenci ile eğitime başlayan okulda bugün çoğu üst düzey ailelerin çocuğu olmak üzere 700 öğrenci eğitim görüyor.

Yerel saat ile dün 09.00'da başlayan açılış törenine Kamboçya Başbakan Yardımcısı An, Türkiye TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin, Türkiye'nin Tayland Büyükelçisi Mümin Alanat, Türkiye Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Hizmetler Genel Direktörü Hasan Kaplan, İstanbul İl Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Kamboçyalı bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey yöneticileri ile öğrenci velileri katıldı. Törende konuşan okulun kurucusu Atilla Yusuf Güleker, 1996 yılında gazeteci olarak bulunduğu Kamboçya'da eğitim imkanlarının yetersizliğini gördüğünü, Türkiye'ye dönerek bir grup işadamını ikna ederek 1997'de okulu açtıklarını anlattı. Güleker, "Bu okulda okuyan Kamboçyalı gençler ileride Türkiye ile Kamboçya arasındaki köprüleri artıracak. Bu okuldan mezun olan gençler Kamboçya'nın ilerideki mimarları olacak. 2002'deki ilk mezunlarımız Amerika'dan Türkiye'ye birçok kaliteli üniversiteye girdi." diye konuştu. Başbakan Yardımcısı An da, Türk girişimciler tarafından açılan okulu desteklediklerini ifade etti. Okulun Türkiye-Kamboçya ilişkilerine olumlu etkide bulunduğunu aktaran An, mezun olan öğrencilerin ülkelerine yararlı insanlar olacaklarına dair inancını belirtti.

Tayland Büyükelçisi Mümin Alanat ise konuşmasında iki ülkenin ortak tarihine değindi. Alanat, "Bu okulun açılmasıyla Türkiye'den Kamboçya'ya yapılan yatırımlar da arttı. Bu durum bizi mutlu ediyor. Okul aynı zamanda girişimci hayırsever işadamlarını da bize anlatıyor. Onlara da teşekkürlerimi sunuyorum." dedi. Okulda 20'si Türkiye'den 55 öğretmen görev yapıyor. Türkiye'den gelen öğretmenler Boğaziçi, Marmara gibi kaliteli üniversitelerden mezunlar. Başkent Phnom Penh'in en gözde mekanlarından birinde bulunan okulun açılışına Türkiye'den 13'ü gazeteci olmak üzere 120 kişi geldi. Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) tarafından organize edilen Türk esnaf dernekleri de açılışta hazır bulundu. (Mesut Çevikalp, Phnom Penh)

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.