"Hocaların Hocası"nı Öğrencileri Uğurladı

Ömrünü insan yetiştirmeye adayan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, talebeleriyle son kez dün cami avlusunda bir araya geldi. Lenf kanseri sebebiyle önceki gün vefat eden Prof. Dr. Zaim'in cenazesi için dün devletin zirvesi İstanbul Fatih Camii'nde saf tuttu.

Zaim, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere 'fidanlarım' dediği talebeleri, sevenleri ve binlerce vatandaşın katıldığı cenaze namazının ardından, Edirnekapı'daki aile kabristanında toprağa verildi.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in vefat haberini duyan dostları ve yakınları Erenköy'deki Kardeşler Apartmanı 6 numaraya koştu. Eve gelenler hocanın yakınlarına taziyelerini iletirken, son bir kez görmek isteyenler ise evin hemen yakınındaki Sema Hastanesi'ne gitti. "Hazırladığı son kitap çıkmak üzereydi." diyen Zaim Hoca'nın gelini Funda Zaim, "Hayatını anlatan bir kitap hazırlamıştı. Yakında çıkacaktı. Nasip olmadı." diyor. Naaşı, dün sabahın erken saatlerinde oğlu Prof. Dr. Selim Zaim'in önderliğinde küçük bir grupla birlikte tabuta kondu. Bostancı'dan yola çıkan cenaze, yoğun trafiği emniyet güçlerinin desteğiyle aşarak saat 11.15 civarında Fatih Camii'ne geldi. Cenazeyi karşılayanlar arasında son döneme kadar asistanlığını yapan Doç. Dr. Numan Kurtulmuş da vardı. Kurtulmuş, musalla taşında cenazenin başında bekledi. Başbakan Erdoğan'la cenaze namazına gelen Cumhurbaşkanı Gül ilk safta yerini aldı. Öğle namazını camide kılan Erdoğan, cenaze namazı için Gül'ün yanında saf tuttu. İlk safta Erdoğan ve Gül'ün yanı sıra ailesi ve devlet erkanı yer aldı. Önce Zaim Hoca'nın, ardından Hatice Nimet Tümtürk isimli hanımın cenaze namazı kılındı. Namazları Fatih Camii'nin baş imamı Emin Saraç kıldırırken, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük kısa bir konuşma yaptı. Küçük, konuşmasında Sabahattin Zaim'i 'peygambersiz devrin sahabesi' olarak niteledi.

Duaların ardından omuzlara alınan Sabahattin Hoca, Fevzipaşa Caddesi'ne kadar 500 metre omuzda taşındı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da tabutu omuzlayanların başındaydı. Edirnekapı Mezarlığı'na getirilen cenazeyi başta Korkut Özal olmak üzere Ali Coşkun, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş gibi yakınları ve dostları yalnız bırakmadı. Sabahattin Hoca, aile kabristanında dualar eşliğinde ebedi âleme uğurlandı.

Zaim, önemli teşkilatların kurulmasına öncülük etti

  • Milli Prodüktivite Merkezi
  • Sakarya Üniversitesi
  • Uluslararası Sarayevo Üniversitesi
  • Milli Türk Talebe Birliği
  • Hak-İş
  • Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)
  • İş Dünyası Vakfı
  • Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı
  • Aydınlar Ocağı
  • Türkiye Milli Kültür Vakfı
  • İlim Yayma Cemiyeti

'Bir sahabe gibi yaşadı, herkese örnek oldu'

Prof. Dr. Hayrettin Karaman: Arapçada 'rükn' diye bir kelime var, direk manasına geliyor. Hem İslami düşünce hem de İslami hareket ki; bundan, eğitim yoluyla İslamlaşmayı kastediyorum. Bunun rükünlerinden, direklerinden biriydi. Hem ilmi, hem ahlakı, hem hizmet aşkı hem de gerçekleştirdiği hizmetler bakımından dört özelliği kendisinde toplamış, cem etmiş nadir insanlardan biriydi.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş: Birkaç gün önce, cumhurbaşkanımız için, "Abdullah Bey'i çok üzüyorlar. Hiç konuşmuyor musun bu çocukla? Söyleyin, biraz daha rahat olsun." demişti. Buradaki çocuk tabiri önemli. Hepimizi çocuğu gibi gördü. Hiçbir zaman karamsar olmadı.

Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu: İlmi çalışmalara başladığımdan itibaren ondan feyiz aldım. Ne zaman akademik hayatta sıkıntımız olsa, bizim için bir sığınaktı. Son dönemde aldığım bazı kararları, hep onunla istişare ettim. Tavsiyelerinin doğruluğu sonradan hep çıktı.

Hilmi Güler (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı): Gerçek bir alimdi. Örnek bir insandı. Efendiliğiyle, insanlık değerleri bakımından önemli kişiydi. Birçok organizasyonda, projelerde birlikte olduk. Acımız gerçekten büyük.

Adnan Büyükdeniz (Albaraka Türk Genel Müdürü): Faizsiz bankacılığın gelişmesinde ciddi katkıları olmuştu. Uluslararası ve yurtiçi tecrübe olarak büyük birikimleri vardı. Katılım Bankaları Birliği'nde eğitim çalışmaları oldu.

Osman Akyüz (Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri): Bilhassa faizsiz bankacılık konusundaki değerli görüşleri ve çalışmaları vesilesiyle yakın ilişkimiz oldu. Yöneticilerin eğitilmesinde kendisinden çok faydalandık. İslami bankacılığın duayenlerindendi.

Dr. İbrahim Uslu (Son asistanı, ANAR araştırma şirketi genel müdürü): 28 Şubat sürecinin en fırtınalı günlerinde, 'Çocuklar merak etmeyin. Bu da geçer. Biz neler gördük.' demişti. Şükürler olsun ki; hocamın dediği çıktı ve bugün bambaşka bir Türkiye'de yaşıyoruz.

Ömer Faruk Berksan (Kar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı): Bakanlar Kurulu'nun iptal edilip hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan'ın katıldığı böyle bir cenaze merasimi herkese nasip olmaz.

Mustafa Koca (Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Bşk.): Ömrünü ilme vakfetmiş insanı kaybettik. 'İnsana hizmet eden toplumun efendisidir' sözünü gösteren biriydi.

Prof. Dr. Raşit Küçük (Marmara Üni. İlahiyat Fakültesi Dekanı): Ömrü boyunca ülkeye sayısız insanlar yetiştirdi. O, peygamberi olmayan bir dönemin sahabesi gibi yaşadı.

Ali Coşkun (Eski sanayi bakanı): İlim-irfan ordusunun mümtaz şahsiyetiydi. Peygamber'imizin 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' sözü doğrultusunda yaşadı.

Mustafa İsen (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri): Onu, yetiştirdiği insanlar ve eserleriyle tanıdım. Onu anlamak için, yetiştirdiği insanlara bakmak lazım.

Recai Kutan (SP Genel Başkanı): 40 yıla yakın hukukumuz vardı. Hepimizin üzerinde büyük emekleri var. Batı'dan ihraç edilen fikirler yerine Hakk'a ve adalete dayalı bir iktisat anlayışını yaydı.

İhsan Kalkavan (İşadamı): Samanyolu Televizyonu İstişare Heyeti'nde beraber çalışma şerefine erdik. Biz ondan feyiz aldık.

Merve Kavakçı (Eski milletvekili): Annemin ve babamın hocasıydı. Bu çağın yetiştirdiği en önemli ilim adamlarından biriydi. Peygamber ahlakını hayatında yaşayan bir insandı.

Numan Kurtuluş (Saadet Partisi Genel Başkan Yard.): Güne, "Bugün insanlığa ve Müslümanlığa nasıl hizmet edebilirim?" diye başlayan bir insandı. Evinde toplantıdan sonra herkesin ayakkabılarını düzelterek yolcu etti.

İsmail Kahraman (Eski kültür bakanı): Bilgisini paylaşmaktan zevk alırdı. Ekonominin yanında sosyal siyasetle de ilgilenirdi.

Ahmet Taşgetiren (Gazeteci-yazar): Bütün İslam âlemindeki müspet adımların hepsinde onun gayreti olmuştur. Hayatında ümitsizliğe yer yoktu. Çağrıldığı tüm toplantılara giderdi.

Cenaze merasiminden notlar

Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in cenazesi Fatih Camii'ne saat 11.15 civarında getirildi. Yağmur ihtimaline karşılık cenazelerin üstüne çekilen tente, namaz kılınmadan önce kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan da cenazeye katılacağı için caminin avlusunda çok geniş güvenlik önlemi alındı. Protokolün duracağı yer ile diğer vatandaşların bulunduğu yerler birbirinden ayrıldı.

Ailelerin taziyeleri kabul etmesi için avluda ayrı bir bölüm oluşturuldu. Zaim'in oğulları Kerim, Halil, Halim ve Selim Zaim, başsağlığı dileklerini burada kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Erdoğan, cenazeye peş peşe geldi. Önce Erdoğan, ardından Gül aileye başsağlığı diledi.

Başbakan Erdoğan öğle namazı için camiye girerken, Abdullah Gül cenazenin bulunduğu tarafa geçti.

Abdullah Gül'e İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Başbakanlık eski Müsteşarı ve milletvekili Ömer Dinçer eşlik etti.

Güvenlik nedeniyle polis helikopteri cami civarında sürekli tur attı.

Cenaze namazı kılınmadan önce protokolle diğer insanlar arasındaki demirler kaldırılarak saflar birleştirildi.

Cenaze namazından sonra lokum dağıtıldı.

Çok sayıda televizyon, cenaze için canlı yayın yaparken basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Zaman Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Akbulut, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Kar Şirketler Grubu'ndan Selçuk ve Ömer Faruk Berksan, eski milletvekili Nevzat Yalçıntaş, eski Sanayi Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, cenazeye katılan isimler arasındaydı. (Nurullah Kaya, Abdulhamit Yıldız, Tuncer Çetinkaya, İbrahim Balta, Fatih Vural, Bayram Kaya; İstanbul)

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.