Diyalog İftarı

Amerikan Kongresi, önceki akşam önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Onursal başkanlığını Fethullah Gülen'in üstlendiği Washington merkezli diyalog kuruluşu Rumi Forum, çok sayıda seçkin konuşmacı ve davetlinin katılımıyla din ve kültürler arası diyalog iftarlarının ikincisini düzenledi.

21 Kongre üyesinin himayesinde gerçekleştirilen iftara, İstanbul Ermeni Patriği Mesrob II Mutafyan ve Rum Ortodoks Kilisesi ABD Başpiskoposu Demetrios da katıldı. Kürsüye gelen İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu ise konuşmasında, İslam'ın bir şiddet dini olmadığına dikkat çekti ve dünyada İslamofobi'nin artmasından yakındı. ABD'nin ilk Müslüman Kongre üyesi Keith Allison da 'Selam aleyküm' diyerek başladığı konuşmasında selamın İngilizce manasını açıkladı.

Büyük bir beğeni toplayan etkinlikle ilgili Zaman'a konuşan Demokrat Partili New Jersey Milletvekili Rush Holt, "Kongre'nin şu anda hazır bulunduğumuz bu odasında her gün birçok konuşma olur; ama nadiren diyalog gerçekleşir. Bu gece Rum Ortodokslar, Ermeniler, Rumi'nin takipçileri, Cizvitler, Protestanlar, Katolikler ve çeşit çeşit Müslüman ile burada unutulmaz bir diyalog gecesi yaşadık." dedi.

Takdimciliğini Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Brenda Bearden'in yaptığı program, ABD Temsilciler Meclisi'nin prestijli mekânlarından Cannon Caucus salonunda farklı din, kültür ve milletlerden çok sayıda seçkin davetliyi bir araya getirdi.

Temsilciler Meclisi Başvaizi Daniel Coughlin'in açılış duasıyla başlayan programa iftar vakti panovizyondan İngilizce altyazıyla ezan dinletilerek devam edildi. Katılımcılar Müslüman geleneğine uygun şekilde masalardaki hurmalarla yemeğe başladı.

Amerikalı konuklar yemek sırasında panovizyondan gösterilen Mahsun Kırmızıgül'ün 'Kardeşlik Türküsü'nün Mardin'de çekilen klibini ilgiyle izledi. Onur konuklarının birbirinden ilginç konuşmalarının ardından Afganistanlı bir grup sanatçı, Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin şiirlerini geleneksel sazları eşliğinde seslendirdi. Bir Türk sanatçı da Kongre koridorlarında ebru gösterisi yaptı.

Rumi'nin 'ne olursan ol yine gel' davetine icabet eden Temsilciler Meclisi üyeleri şunlar: Wayne Gilchrest (Maryland), Keith Ellison ve Betty McCollum (Minnesota), Nita Lowey (New York) ve Rush Holt (New Jersey). Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de iftara özel asistanı Mercedes Salem'i gönderdi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Mısır Büyükelçisi Nabil Fahmy, Eritre Büyükelçisi Ghirmai Ghebremariam, Mauritius Büyükelçisi Kailash Ruhee, İsrail, Hindistan, Singapur, Ukrayna büyükelçiliklerinden yetkililer de geceye iştirak etti. Türkiye'den gelen konuklar arasında AKP Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru ve Radikal yazarı Murat Yetkin de bulunuyordu.

Mutafyan: Ermeni tasarısını desteklemiyorum

Amerika'ya geliş nedenleri arasında Georgetown Üniversitesi'nde 1915 olayları konulu konferansa katılacağı belirtilen Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Mutafyan'ın bu programı iptal edildi. İptal kararını üniversitenin güvenlik gerekçesi ile aldığını dile getiren Mutafyan, buna neden olarak da Amerika'da bazı grupların baskısının olduğunu söyledi. Rumi Formu'nun ABD Kongre binasında verdiği II. Dinlerarası Diyalog İftar Yemeği'ne katılan Mutafyan, konferansın iptal edilmesinden dolayı üzgün olduğunu dile getirdi. Soykırım yasasını desteklemediğine vurgu yapan Mutafyan, "Türk ve Ermeni ilişkilerine olumsuz yönde etki yapacağından ben buna karşıyım." dedi.

Demetrios: Kalpleri birbirine bağlayan i-phone icat etmeliyiz

Kongre'deki iftar yemeğinde Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'ye bol bol atıfta bulunan konuşmacılar, barış ve diyalog mesajları verdi. ABD'nin ilk Müslüman Kongre üyesi Keith Allison, podyuma çıkınca 'Selam aleyküm' dedi ve selamın İngilizce manasını açıkladı. Ev sahibi Kongre üyeleri adına konuşan Maryland Milletvekili Wayne Gilchrest, Amerikalı analarla Iraklı anaların kaybettikleri evlatlarına aynı şekilde ağladığına işaret ederken "İnsanlığın baş düşmanı cehalet, küstahlık ve dogmacılıktır." ifadelerini kullandı.

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam'ın bir şiddet dini olmadığına işaret ederek, dünyada İslamofobi'nin artmasından yakındı. "Ekstremistler her dinî gelenekte bulunur. Bazı ekstremistler İslam adına konuşuyor." diyen İhsanoğlu, İKÖ'nün İslam'ın normal değerlerini yaymak için gayret gösterdiğini vurguladı. İKÖ'ye ilk kez özel temsilci tayin eden Başkan George W. Bush'u takdirle yad eden İhsanoğlu, İslam'ın ABD toplumsal hayatının da bir parçası olduğunu kaydetti. Mevlânâ'nın pergelin merkez ucunu İslam inancına koyduğunu, hareketli ucunu ise tüm insanlığa uzattığını anlatan Vatikan Dinlerarası Diyalog yetkilisi Dr. Thomas Michel, Fethullah Gülen'in tavsiyesine uyan cemaatin tüm dünyada diyalog merkezleri açtığını söyleyerek, "Gülen'e göre Mevlânâ gerçek İslam inancını temsil eder." diye konuştu. Başpiskopos Demetrios, İstanbul Patriği Bartholomeos'un tüm programlarını iptal edip bu iftara gelmesini tavsiye ettiğini belirterek, patriğin ve kendisinin Fethullah Gülen'e büyük saygısı olduğunu kaydetti. Elindeki i-phone'u izleyicilere göstererek 'mucizevi' özelliklerini sayan Demetrios, "Teknoloji bu denli ileri gidebiliyorken, insan ilişkilerinin i-phone'u nerede? Biz dinî liderler teknolojiyle rekabet ederek insanları birbirine bağlayan ve sevdiren aletler icat etmeliyiz." şeklinde konuştu. İftara oruçlu gelen Patrik Mutafyan ise tüm dinlerin 'sadece barış'ı öğrettiğini belirterek, dinin dünyadaki ihtilafların ana sebebi olarak gösterilmesini eleştirdi. Washington İbrani Kongregasyonu emekli Hahamı Joshua Haberman da İslam, Hıristiyanlık ve Museviliğin 'İbrahim'le başlayan aynı dinî ışık'tan neşet ettiğini vurguladı.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.