"E Oldu İşte!"

Fethullah Gülen'in "Kırık Mızrap" isimli kitabındaki on şiiri besteleyen Garo Mafyan dini kişiliklerle, kimliklerle uğraşılmasının bir anlamı olmadığını söylüyor. Henüz olumsuz bir eleştiri almadığını belirten Mafyan piyasaya yeni çıkan "Bahar" albümüyle ilgili "müzikal" eleştiri bekliyor. Gelişim Orkestrası ile çıktığı Antalya turnesinde bulduğumuz Mafyan, "Bahar" albümünden özel yaşamına tüm samimiyetiyle Yeni Aktüel'e konuştu.

Perihan Özcan: Teklif ne zaman, nasıl, kimden geldi?

Garo Mafyan: Bu işin mimarı Yusuf Kulaksız. 15 ay önce telefon etti. "Söz üstüne beste yapıyor musunuz; istediğimiz bir şiir kitabının müziklendirilmesi ve bunun da sizin tarafınızdan yapılması" dedi. Evet, bu benim işim zaten dedim. Bir bestecisiniz, size söz geldiği zaman sadece sözün müziğe uygun olup olmadığına bakarsınız. Otuz tane filan şiir seçilmişti. Hangisi yapılabilir dedi. Beraber çalışmaya başladık.

PÖ: "Neden özellikle ben" diye sordunuz mu?

GM: Cevabını aldığım için rahatlıkla söyleyebilirim: Garo Mafyan'ın yaşantısı. Garo Mafyan'ın müzisyen ve birey olarak iki yaşantısı var. İkisinde de hiçbir hata görmediklerini söylediler. Mutlu oldum. Yaşantım, çizgim, prensiplerim, kafa yapım belli. Ailesine düşkün bir insanım. Gayet mütevazı bir yaşantım var. Mesleğime de aşığım.

"Gülen'in İnsani Bir Kişiliği Yok mu?"

PÖ: Şiirlerini bestelediğiniz kişi bir cemaat lideri olarak algılandığı için eleştiri almaktan endişe ettiniz mi?

GM: Kim olursa olsun bana bir söz veriyorsa en iyi şekilde onu bestelemektir görevim. İsim değişmiyor benim için. Müzik kısmına bakmalıyım. Çünkü müzisyenim. Özür dilerim, mantığım böyle çalışıyor.

PÖ: Gülen, dini kimliği ile öne çıkan bir isim. Siz Türkiye Cumhuriyeti'nin Ermeni vatandaşlarından birisiniz. Bir albümde biraraya gelmeniz nasıl karşılanacak sizce?

GM: Ben bunu olumlu veya olumsuz diye değerlendiremem. Kimliklerle, kişiliklerle işim yok. Dünyaya bakışım, kafa yapım değişik. Karşı karşıya geliyorsam gelirim. Ama asgari birleştiğim konular varsa onlarda birleşirim. 31 yıllık evliyim. Eşim de ben de değişik yapılarda insanlarız. Ama o kadar güzel asgari müştereklerimiz var ki Fethullah Gülen'in dini bir kişiliği var da insani kişiliği yok mu?

PÖ: İnsanlar neler konuşur diye düşündünüz mü?

GM: İki kimlik artık her şeyiyle biliniyor. Bu albümde buluştularsa artık albümün müzikal başarısı veya başarısızlığı tartışılmak zorundadır. Birkaç tane mantık bence hatalı yürütülüyor. Kişilikleri, kimlikleri dinle tanımlamak hata. Bir röportaja gelmişlerdi. Anonsunu hiç sevmedim. "Ermeni asıllı Hıristiyan besteci Garo Mafyan" Ben kimse için Uganda asıllı Hindu besteci demedim! Bu çok saygısızca. Aysel Gürel hayran olduğum, dünyada eşi az bulunur insanlardan biridir; deli diye bilinir. Onun sözünü besteledim diyelim. Bir deliye söz mü yazdırdım olacak? İnsanlar ne söylüyorsa söyleyebilir. Dinlerim, saygı duyarım. Ama katılıp katılmamak benim elimde. Efendim bir cemaat liderinin şiirlerinden müzik olur mu? E oldu işte!

"Eşim ve Ağabeyim Müslüman"

PÖ: Teklifi kabul etmeden önce konuyu ailenize açtınız mı?

GM: Herkese açarım.

PÖ: Bir anda, evet, demiş de olabilirsiniz...

GM: Eşim dedi ki senin işin bu. Hangimiz sen bunu yapabilirsin, bunu yapamazsın diyebiliriz ki? Eşim Müslüman. Ağabeyim Müslüman. Ailem Ermeni. Bizim din konusundaki fikirlerimiz, yaşayışımız değişik. Eşim oruç tutan, kandilinde mevlidinde duasını eden son derece modern bir kadın. Balerin ve manken. Benim de dini bayramlarım var. Ne Kadir Gecesi'nde, ne Ramazan'da ne de mevlidde bir gram içki içtim; eşime, onun taşıdığı kimliğe olan saygımdan. Eşim de benim bütün bayramlarımda akrabalarımı kutlar.

PÖ: Gülen ile hiç görüştünüz mü?

GM: Görüşmedik.

PÖ: Albüm tamamlandıktan sonra da mı iletişim kurmadınız?

GM: Hayır. Sadece bana çok güzel bir not yazmıştı. Takdirlerini, teşekkürlerini sunan... Kendilerine Yusuf bey vasıtasıyla teşekkür ettim, o kadar.

PÖ: Hangi şarkıyı kimin söyleyeceğine nasıl karar verildi?

GM: Bir albüm için nasıl çalışılıyorsa, bu albüm için de öyle çalışıldı. Solistlere göre parçalar seçildi. Hepsi çok iyi şarkıcılar. Eğitimsiz kişi yok. Ben Türki Cumhuriyetler'den yabancı şarkıcı olmasını istedim. Çok iyi şarkıcılar var çünkü.

PÖ: Besteleri ne kadar sürede bitirdiniz?

GM: Eşim ve kızım tatildeydi. Bir bayram boyu oturdum. Telefonları filan da kapattım. Oturdum eskizlerini yaptım. PC ortamında çaldım. CD yaptım yolladım. Çok nazik kelimelerle Yusuf bey "Sizden zaten bekliyorduk ama onun da üstünü yapmışsınız" dediler.

PÖ: Bu albüme özel kullandığınız bir enstrüman var mı?

GM: Klasik orkestra formatında bir şey kullanıldı. Obua, korno var mesela... Aynı dönemde "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" filminin de müziklerini yapıyordum. O da büyük orkestra konseptinde yapılmış bir şeydi. Ben konservatuar mezunuyum. Klasik piyanistim. İçinde klasik olan her şeyden çok büyük keyif alıyorum.

PÖ: 31 yıllık evliyim dediniz. Camianızda bu kadar uzun süren evliliklere pek rastlanmıyor. Nasıl bu kadar uzun süre evli kalabildiniz?

GM: Bugüne kadar bu kadar kadınla birlikte olup da bir tek yazısı çıkmayan tek erkek Türkiye'de benim herhalde. Yanımda kadınla yakalıyorlardı ama kimse resmimi çekmiyordu. Çok ağırıma gidiyordu. "Güzel bir kaset olacak değil mi" diye soruyordu hepsi. (Bütün bunları gülerek söylüyor Mafyan.) Yaşantımla örnek oluyorsam bundan gurur ve mutluluk duyarım. Aile hayatım doğru bir hayat. Ailemden böyle terbiye aldım. Eşimin ailesi de öyleydi. Hayatımız, her şeyimiz çocuğumuz. Ama benim için önce eşim, sonra kızım gelir. Çünkü çocuğu veren eşimdir. Kimileri için yolundan çıkmış, bilmem ne filan diyorlar... Bu tip şeyler hoşuma gitmez. Konuşmayı bile sevmem.

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.