Fethullah Gülen despre întâlnirea cu Papa
Î: Într-o perioadă în care se discută despre prăbușirea civilizațiilor, iar NATO a declarat că islamul și lumea musulmană sunt inamicul suprem, dumneavoastră faceți o invitație la dialog la nivel mondial. Care sunt motivele care v-au determinat să faceți acest lucru?
R: Ideea călumea se află în pragul unor noi ciocniri este ceea ce așteaptă cei a căror putere și dominație depind de continuarea conflictului. Însă, așa cum spune Coranul, omul este o creatură nobilă în căutare de lucuri bune. În căutarea binelui și frumosului, uneori este posibil să întâlnim lucruri nedorite. Ceea ce mă determină să îndemn la dialog la nivel mondial este nobilimea și frumusețea înnăscută a umanității.
Î: Sunt importante poruncile și regulile din Coran sau cele spuse de Profet în acțiunile dumneavoastră?
R: Coranul îndeamnă la pace, ordine și înțelegere. El are ca scop pacea și ordinea universală și se opune conflictelor și disensiunilor. Este interesant faptul că în Coran acțiunile acceptate de Dumnezeu sunt cele ce „aduc pacea și ordinea” ('amali saliha). Profetul nostru a descris lupta pe calea lui Dumnezeu ca jihadul mic pentru că se angajează doar să înlăture obstacolele înainte de a desăvârși moral și spiritual bărbații și femeile și de a aduce pacea și ordinea în societatea umană. Scopul real este de a perfecționa oamenii și de a aduce pace și ordine. Atunci când acest lucru nu poate fi obținut pe căile dorite cum este educația, atunci când ești expus la atacuri pe nedrept, doar atunci putem să îndeplinim jihadul mic. Trebuie să o luăm acest lucru nu ca o regulă, ci ca ultimă soluție.
Î: Prin ce mijloace ați reușit să stabiliți întâlnirea cu Papa?
Nimeni nu poate realiza ceva bun într-un mediu unde domină dușmănia și prin mijloace reacționare. Ca ființe sociale și civilizate, mai ales în zilele noastre, când se dă atâta importanță valorilor umane, chiar dacă mai mult verbal, putem și ar trebui să ne rezolvăm problemele prin intermediul dialogului. Noi credem că religiile vor fi mai influente în secolul al XXI-lea, iar această idee este împărtășită și de sociologii și analiștii politici. Islamul și creștinsimul sunt cele mai răspândite religii. De asemenea, budismul și hinduismul sunt destul de răspândite. Iudaismul are de asemenea o mare influență. Dacă ne dorim o renaștere universală până la sfârșitul lumii, atunci aceasta presupune, ca o condiție preliminară, ca aceste mari religii să coopereze în punctele esențiale pe care le au în comun.
Nu ne îndoim de adevărul valorilor noastre. Noi nu îndemnăm pe nimeni să ni se alăture și cred că nimeni un se gândește să ne îndemne să ne alăturăm religiei lui. Coranul a făcut un apel universal la dialog tuturor adepților credințelor cerești. Însă, din păcate, secolele ce au urmat acestui apel au fost marcate de conflicte și certuri în loc de dialog și înțelegere reciprocă. În era aceasta, este timpul să ne adresăm intelectului și inimii, o acțiune care necesită o atmosferă pașnică, încredere reciprocă și respect. La prima vedere, condițiile din Tatatul Hudaybiya li s-au părut inacceptabile Însoțitorilor. Însă, Coranul l-a descris ca o deschidere, deoarece în atmosfera pașnică generată de acest tratat, ușile inimilor s-au deschis adevărurilor islamice. Nu avem nicio intenție de a cuceri țări sau popoare, dar suntem hotărâți să contribuim la pacea mondială, la ordine și armonie, prin care vechea noastră lume să își găsească o ultimă fericire înainte de distrugerea ei definitivă.
- Creat la .