Jihadul și toate aspectele sale
Derivat din rădăcina j-h-d, jihad înseamnă folosirea puterii absolute de către o persoană, dar și îndreptarea către un obiectiv cu toată forța, rezistând tuturor dificultăților.
O dată cu apariția islamului, jihadului i-a fost oferită o altă conotație: lupta pentru calea lui Dumnezeu. Acesta este înțelesul care ne vine în minte. Această luptă are loc pe două planuri: extern și intern. Cel intern poate fi descris ca pe un efort al individului de a-și atinge esența; iar cel extern ca pe un proces ce oferă individului dreptul de a obține esența unei alte persoane. Primul plan este considerat jihadul mare, iar cel de-al doilea este jihadul mic. Jihadul mare se bazează pe depășirea obstacolelor dintre individul însuși și propria sa esență, și atingerea cunoașterii a sufletului, iar în cele din urmă a cunoașterii divine, a iubirii divine și a bunăstării spirituale. Al doilea jihad, cel mic, constă în îndepărtarea obstacolelor dintre oameni și credință astfel încât oamenii să aibă libera alegere de a merge pe o cale sau alta.
Tipuri de jihad
Jihadul mic nu presupune exclusiv lupta pe câmpul de luptă. De fapt, el are un înțeles atât de larg încât pot fi incluse: un cuvânt sau tăcere, o încruntare sau un zâmbet, toate de dragul lui Dumnezeu. În acest fel, toate eforturile depuse pentru a reforma societatea și oamenii sunt părți ale jihadului, precum fiecare efort făcut pentru famile, rude, vecini sau locuri.
Într-un fel, jihadul mic este material. Cel mare, este dus pe frontul spiritual, deoarece reprezintă lupta noastră interioară cu eul (nafs). Când ieșim învigători în ambele, se poate spune că s-a stabilit echilibrul dorit. Dacă una dintre lupte este pierdută, echilibrul este distrus. Credincioșii găsesc pacea și vitalitatea într-un astfel de jihad echilibrat.
Există atât de multe drumuri câtre Dumnezeu, câte creaturi există. Dumnezeu îndrumă pe cei care luptă de dragul Lui spre salvare, pe unul dintre aceste drumuri. El deschide fiecare cale spre bunăstare și protejează persoana de căile rele. Așa cum acești oameni urmează o cale de mijloc în ceea ce privește furia, inteligența și poftele trupești, așa urmează și calea de mijloc în privința jihadului și a venerării lui Dumnezeu. Acest lucru înseamnă că Dumnezeu a condus umanitatea pe calea salvării.
Jihadul mic reprezintă îndeplinirea regulată a poruncilor lui Dumnezeu, jihadul mare declară război eului nostru distructiv, sentimentelor negative și gândurilor urâte (răutatea, ura, invidia, egoismul, mândria, aroganța), care ne împiedică să atingem perfecțiunea. Deoarece acesta este un jihad foarte dificil, este denumit jihadul mare. Cei care dau greș în jihadul mare, vor da greș și în cel mic.
‘A’isha a spus:
Într-o noapte Mesagerul lui Dumnezeu a întrebat: „‘A’isha, pot să-mi petrec noaptea în compania lui Dumnezeu? (El era foarte subtil în a cere permisiunea. Nobilimea și rafinamentul reprezentau aspecte importante în adâncul său.)” Eu am răspuns: „Mesager al lui Dumnezeu, mi-ar plăcea să mă alătur ție, dar voi îți voi face pe plac.” Profetul a săvârșit abluțiunea și a început să se roage. El a recitat astfel: „În crearea Cerurilor și a pământului, în deosebirea zilei și a nopții, sunt semne pentru cei dăruiți cu minte” (3:190). A continuat să recite acest verset, vărsând lacrimi până la amurg. 1
Acest lucru subliniază tăria spirituală și jihadul mare, prezente în Profetul nostru. Jihadul este văzut ca o balanță a cuceririlor interne și externe. Atingerea perfecțiunii interne este reprezentată de jihadul mare, iar ajutarea altor persoane să îl atingă este jihadul mic. Dacă le despărțim pe cele două, atunci jihadul își pierde înțelesul. Cât de fericiți sunt cei care caută o cale de salvare pentru ceilalți la fel cum caută pentru ei înșiși! Cât de bucuroși sunt cei care își aduc aminte să se salveze pe ei înșiși în timp ce îi salvează pe alții!
Notă de final
Jihadul este unul dintre subiectele greșit înțelese atât de vestici, cât și de musulmani. Fehullah Gülen analizează acest subiect în cartea sa I’la-yi Kelimetullah veya Cihad (Glorificarea numelui lui Dumnezeu: Jihadul).
- (Izmir: Nil Yayinlari, 1998) și Asrin Getirdigi Tereddütler (Izmir: T.Ö.V. Yayinevi, 1997) 3:186-219.
- Ibn Kathir, Tafsir (Âl ‘Imran), 190.Interviu cu dl. Fethullah Gülen
- Creat la .