Sportul şi dialogul
Odată cu dezvoltarea comunicării în întreaga lume, conceptele de democraţie, pace, dialog şi toleranţă au devenit larg răspândite şi sunt privite cât se poate de serios în ziua de azi. Pentru ca aceste concepte să devină şi mai bine cunoscute, şi pentru ca fiecare să se poată bucura de ele, există o serie de responsabilităţi care revin tuturor oamenilor, la nivel individual şi la nivel de societate.
În acest sens, un mijloc important de comunicare care poate influenţa societatea, este, fără îndoială, sportul. Tot ce ţine de sport se transmite instantaneu dintr-o parte a globului într-alta. Desigur, există şi căi mai convenţionale, dar sportul în special poate ajuta la răspândirea ideilor de dialog şi de toleranţă, idei care, credem noi, sunt atât de importante încât trebuie făcute cunoscute tuturor. Aceste idei pot fi popularizate şi prin intermediul sportului, spre binele nostru şi al întregii omeniri.
Astfel, cele 90 de minute petrecute pe stadion în timpul unui meci de fotbal îşi pot găsi o bună întrebuinţare. Jocul în sine face plăcere spectatorilor din tribună şi, în acelaşi timp, tot el pune în valoare o serie de virtuţi umane. Acestea din urmă reprezintă întrebuinţarea cea mai bună care se poate da celor 90 de minute. Ca şi în alte întreceri sportive, la finalul meciului, câştigătorii şi învinşii se vor reuni, se vor îmbrăţişa şi îşi vor strânge mâinile. Spiritul sportiv va radia în jurul lor şi, cu timpul, se va reflecta şi în comportamentul oamenilor din tribune. Va fi o lecţie importantă pentru cei care simt uneori nevoia să vandalizeze tribunele, să-şi arunce cuvinte grele sau chiar să se încaiere unul cu altul. Astfel de oameni trebuie să simtă şi să se lase pătrunşi de spiritul sportiv, care transmite sentimente şi gânduri pozitive. Dacă spectatorii din ziua de azi încă nu respectă faptul că jucătorii îşi strâng mâinile înainte de a ieşi din stadion, cu timpul, comportamentul în spirit sportiv va reuşi neutralizeze, dacă nu chiar să spargă cercul urii şi al răzbunării. Este lucrul de care avem cel mai mult nevoie la ora actuală.
Există oameni cu o înclinaţie către stările conflictuale, atât interioare cât şi exterioare. Sunt oameni care au fost crescuţi într-o atmosferă de conflict şi care, drept urmare, nu caută dialogul şi nicio îmbunătăţire a relaţiilor umane. Este motivul pentru care trebuie să acţionăm cu extremă prudenţă. Fiecare sarcină asumată trebuie să aibă un anume sens şi să se bazeze pe sinceritate, raţiune şi bună judecată. În plus, fiecare om trebuie să acţioneze după menirea şi statutul său. Imamul se face ascultat la moschee. Actorul de film sau scriitorul procedează altfel. Actorul pune accent pe limbajul corpului şi pe talentul său de interpretare, iar scriitorul pe stilul literar şi pe capacitatea sa de a da ideilor o formă literară. Aşa şi trebuie să fie. Altfel, impactul şi efectul mesajului se pierd, iar mesajul devine ineficient. Lucrurile stau la fel şi în sport. Sportivul îşi demostrează valoarea prin victorie şi printr-un comportament şi stil de viaţă exemplar.
Din nefericire, importanţa anumitor valori nu este încă înţeleasă în ziua de azi. Oamenii au mai mare nevoie de religie decât de pâine şi de apă, pentru pacea şi siguranţă pe care religia le dăruieşte şi pentru mângâierea Vieţii de Apoi. Am credinţa că odată ce aceste lucruri vor fi bine explicate, nu va mai rămâne loc de îndoială. Există în întreaga lume oameni care vor să facă ceva în numele islamului. Dar când acest subiect important este abordat în mod brutal, ţâşneşte ură în loc de dragoste şi un abis de netrecut se crează între oameni. Islamul trebuie să fie o punte şi un drum între oameni, dar totodată un factor care să unească marginile prăpastiei.
Dacă nu le răspundem celor care ne întind mâna pentru a-şi arăta dragostea şi respectul, nu vom avea parte de dragoste. Mai mult, vom înlesni producerea unor evenimente negative şi de nedorit. Pe scurt, putem spune că sportul, dacă este bine folosit, poate deveni un factor al dialogului social şi al toleranţei.
- Creat la .