Gülen Hareketi'nin Manevi Temeli Beni Çok Etkiledi

Hollanda'nın köklü üniversitelerinden biri olan Amsterdam Vrije Üniversitesi'nde ilahiyat profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Martien Brinkman, Amsterdam Felitix Meritix Kongre Merkezinde "Gülen Hareketinin Çok Boyutlu Analizi " adlı konferansından çok etkilendiğini söyledi. Prof. Dr. Brinkman konferans ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sayın Brinkman, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Amsterdam Vrije Üniversitesi'nde ilahiyatçı olarak görev yapıyorum. Aynı zamanda din, kültür ve toplum alanında, bize göre bu alanda dünyanın en büyük enstitüsü olan VISOR Enstitüsü'nün başkanıyım. Enstitümüzde 4 fakülte birlikte çalışıyor. Sanat, İlahiyat, Felsefe ve Sosyal Bilimler Fakültesi.

Gülen Hareketinin Çok Boyutlu Analizi programının ev sahiplerinden biri sizsiniz. Program hakkında bize bilgi verir misiniz?

Programda Gülen Hareketi ele alındı. Fakat biz enstitü olarak daha fazla bu hareketin Hollanda ve Avrupa'daki rolünü merak ediyoruz. Çünkü biz ciddi manada dinin toplum içindeki, kamusal rolüne odaklanmış bulunuyoruz.

Bir çok sunum yapıldı ve sorular soruldu. Hollanda'da kutuplaşmanın ve İslam hakkındaki tartışmanın arttığı bir ortamda, gerek ilahiyatçı gerekse de VISOR başkanı olarak görüşleriniz nedir?

Evet, bu konferans öncesinde Gülen Hareketi hakkında değişik fikirleri olan birçok insan ve gazeteciyle görüşmemelerimiz oldu. Biz enstitü olarak bir tartışma ortamı (forum) oluşturma görevine sahibiz ve biz samimi olarak Gülen Hareketinin özelliklerini merak ediyoruz. Sadece ilahiyatçı olarak değil VISOR başkanı olarak da gördüğüm kadarıyla Hollanda'daki Müslümanlar konusunda uzmanların bu konuda, yani hareketin Batı Avrupa'da ve Türkiye'de nasıl bir rol oynadığı konusunda kafası karışık. Bu yüzden bu konferansta bu hususu birlikte görüşüp bunu nereye yerleştirmemizle alakalı bir arayış içine girmemiz önemli. Yani hareketin manevi kaynakları nelerdir, hareket eğitim alanında kendini nasıl göstermekte vs.

Siz harekete nasıl bakıyorsunuz?

Ben de arayış içinde olanlardanım. Gülen Hareketinin manevi temeli beni büyüledi. Seküler bir toplumda kendine yer edinmesi de çok ilgimi çekti. Az önce Kalvinizmle bir paralellik arz ettiği söylenmişti. Ben de Kalvinistim ve gerçekten bir takım paralellikler görüyorum. Yani maksat bütün toplumu İslami bir toplum yapmak değil. Tıpkı Kalvinistlerin bütün toplumu Hıristiyanlaştırmak istemedikleri gibi. Benim ilgimi çeken ayrıca şu söylem oldu: "İyi bir işadamı ve öğretmen olunca da iyi bir Müslümansın." Babam derdi ki: "Sadece rahipler değil, polis veya çiftçiler de iyi bir Kalvinist olabilir".

Plan ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz. Gelecekte VISOR'dan ne tür programlar bekleyebiliriz?

Programda moderatörlük yapan Prof. Sunnier, tarafımızdan Batı İslamı öğretim üyesi olarak atandı. Kendisi özellikle Türk İslamı konusunda uzmandır. Biz sadece ilahiyat yönünü araştırmıyoruz ve sadece ilahiyatçılar arasında diyaloglar organize etmeye çalışmıyoruz. Vrije Üniversitesi'nde bünyesinde aynı zamanda İslami İlahiyat Merkezi barındırmaktayız. Biz aynı zamanda Hollanda'daki değişik dinlerin, kamusal alanda nasıl yer edindiğiyle ilgili araştırmalar yapıp bunları takip etmeye çalışıyoruz. Bazen uyum, eğitim gibi konularda danışmanlık yapıyoruz. Kısacası bir dini hareketin dini, manevi, kültürel yönlerini merak ediyoruz ve bu alanda daha fazla araştırma projeleri gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. (Basri Doğan)

Pin It
  • tarihinde hazırlandı.
Telif Hakkı © 2025 Fethullah Gülen Web Sitesi. Blue Dome Press. Bu sitedeki materyallerin her hakkı mahfuzdur.
fgulen.com, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin resmî sitesidir.