Dünya çocuklarını bir araya getiren koro
Avrupa’dan Amerika’ya, Afrika’dan Orta Asya’ya 18 ülkeden 36 öğrenciyi buluşturan Mozaik Dünya Korosu’nun amacı sanata hizmet etmek ve dünya kültürlerini tanıtmak. Koronun şefliğini yapan Erdal Şahin, koroda çok yetenekli gençler olduğunu söylüyor. Şahin, konser verdikçe, koroya ilginin arttığını dile getiriyor.
Çok sesli müzik koroları tenor, bas, alto, soprano ne kadar ses grubu varsa hepsini içerir. Enstrüman eşliğine gerek duymadan muhteşem bir ahenkle seslendirirler tüm ezgileri. Mozaik Dünya Korosu da çok kültürlü bir koro gibi. Nitekim Avrupa’dan Amerika’ya, Afrika’dan Orta Asya’ya 18 ülkeden 36 öğrenciyi buluşturan koro, hem farklı kültürleri hem de dünya müziğini tanıtıyor. Fatih Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Öğretim Üyesi Erdal Şahin’in şefliğini üstlendiği koroda geçmiş yıllarda Türkçe Olimpiyatları’nda ses birincisi olan 3 genç de var. Bugüne kadar onlarca konser veren koro, sanata hizmet etmek ve dünya kültürlerini tanıtmak niyetinde.
Koronun mimarı ise hayırsever işadamları tarafından 2000 yılında kurulan Mozaik Uluslararası Öğrenci ve Kültür Derneği. Farklı coğrafyalardan gelen öğrencileri çeşitli etkinliklerde bir araya getiren dernek, gençlere sanatsal ve kültürel açıdan katkı sağlamak amacıyla Mozaik Dünya Korosu’nu kurmuş. Koronun şefi Erdal Şahin, konserler sonrası koro tanındıkça ilginin arttığını söylüyor. Koroda çok yetenekli gençlerin olduğunu dile getiren Şahin, “Türkmenistan’da sanatıyla tanınan Türkmen bir arkadaş var. İranlı bir arkadaş ‘Dutar’ (Daha çok Orta Asya’da kullanılan, iki telli, saza benzer bir müzik aleti) çalıyor. Konserlerimizde bize eşlik ediyor.” diyor. Koronun Ugandalı üyesi Muhammed Kawooya, ülkesindeyken Türkçesi çok iyi olmamasına rağmen şimdi koroda Karadeniz şivesiyle türküler seslendiriyor. Türkiye’de üniversite okuyan Muhammed, korodaki arkadaşlarını çok seviyor. Mezun olduktan sonra da koroda devam etmek istediğini söyleyen Muhammed’in bir hayali de ülkesine dönüp hizmet etmek.
Kültürleri öğrenmek için şehirleri gezdiklerine değinen Erdal Şahin, aynı zamanda o yörenin sanatını da öğrendiklerini dile getiriyor. Koroyu anlamak için izlenilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, “Doğulu ile batılı, kuzeyli ile güneyli iç içe. Sırbistanlı bir öğrenciyle Ugandalı bir öğrenci kardeş gibi. Birbirlerine Türkçe espriler yapıyorlar.” diye konuşuyor. Erdal Şahin, 18 ülkeden farklı insan olmasına rağmen herkesin aynı dili konuşuyor olmasının çok güzel olduğunu ifade ediyor. Sanat müziğinde İstanbul ağzına, düzgün Türkçeye önem verdiklerini söyleyen koro şefi Şahin, halk müziğinde Azerbaycan türküsünde Azerbaycan ağzını, Güneydoğu türküsünde Güneydoğu ağzını kullandıklarını belirtiyor.
Aralarında üniversite okuyan, yüksek lisans yapan, Türkçe öğrenen gençlerin de bulunduğu, Mozaik Dünya Korosu, en son Baran Uluslararası Öğrenci ve Kültür Federasyonu tarafından ikincisi düzenlenen ‘Dünya Anneler Günü Programı’nda sahne aldı. Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdal Şahin’in bestelediği Fethullah Gülen Hocaefendi’ye ait olan Annem şiiri Anneler Günü’nde Mozaik Dünya Korosu tarafından söylendi. Koro, büyük bir ilgiyle izlendi.
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/dunya_dunya-cocuklarini-bir-araya-getiren-koro_2220074.html
- tarihinde hazırlandı.