'Bir Gül Misali' albüm yaptı!
'Bir Gül Misali' isimli ezgi albümünü yayınlayan Ümit Selim, Fethullah Gülen Hocaefendi'ye ait iki şiiri de besteledi. Selim, albümün ismini, dünyanın dört bir yanında görev yapan Türk öğretmenlerden aldığını söylüyor.
Uzun yıllar gazeteci olarak çalışan Ümit Selim, sanatçı yönüyle dinleyicilerle buluştu. "Bir Gül Misali" adını taşıyan ezgi albümüyle Türkiye ve Almanya'da büyük beğeni toplayan çiçeği burnunda sanatçı, albümde dünyanın dört bir yanında görev yapan Türk öğretmenleri düşündüğünü söylüyor ve ekliyor: "İnsanın kendi özüne dönmesine vurgu yaptık. Kul olarak bu dünyaya gelen insanın, albümde yer alan 'Döndüm Yüzüm' eseri ile, fani olan şeylerden Allah'a dönüşü anlatıldı. 'Gittiler' eseri ile dünyada Allah'ı tanımadan yaşayan insanların, sevgi ve iyilikten uzak yaşayan insanların ziyan olarak gittiklerine vurgu yaptık. Albümde farklı ritimler, zengin bir altyapı, kaliteli bir stüdyo çalışması var. Önemli olan, albümün hizmet etmesi, 'Döndüm Yüzüm'ü dinlerken insanların Cenab-ı Allah'ı düşünmeleri. 'Gittiler'i dinlerken dünyanın ne kadar fani olduğunu hatırlamaları."
Yıllardır müzikle içli dışlı olan Ümit Selim, üniversite yıllarında Trabzon'daki bir radyoda şiir programı yapıyormuş. Aynı yıllarda çeşitli etkinliklerde sahne alıp ezgiler okuyormuş. Daha sonra Almanya'ya gelen Selim, şiirlere yönelik beste çalışmalarını sürdürür. Berlin'de şan eğitimi alan Ümit Selim, "Berlin'deki Türk Musikisi Konservatuarı'nda Nuri Karademirli hocadan şan dersleri aldım... Yine Berlin Türk Klasik Musiki Korosu'ndan kemani Abdurrahman Özyay hocamızdan ders aldım. Bu şekilde kendimizi müzik konusunda biraz daha yetiştirmiş olduk. 2009 yılında Türkçe Olimpiyatları'nın Berlin'de elemeleri olmuştu. Müzik yönetmeni Umut Mürare ile jüri olarak görev almıştık. Oradaki tanışıklığımız bu albümün oluşmasında ilk adımdı." diyor.
Beste yapmanın sırlarını da veren sanatçı, "Bir şiir, bir söz kafanızdan geçerken ona bir musiki, bir melodi yakalıyorsunuz. Onun üzerine belki çalışabiliyorsunuz. Ben bir müziği, bir sözü yakaladığım zaman hemen cep telefonuma kayıt yaparım. Bunu daha sonra müzisyen arkadaşlarla değerlendiriyoruz. Mesela Berlin'den Ergun Karataş bu konuda beraber çalıştığımız bir arkadaşımız. Çoğu kez elinde gitarı ile bizim dilimizde dolaşan bestelere eşlik etmiştir. Albümde onun emeği gerçekten büyüktür. Bana hep destek verdi, albüm yapman lazım dedi, beni teşvik etti." sözlerini kullanıyor.
Eşi ve çocuklarının kendisini destekleyip desteklemediğini sorduğumuz Ümit Selim, "Bizim evde çocukların hepsi bir şekilde müzikle iştigal ediyor. Mesela 11 yaşındaki kızım Türkçe Olimpiyatları'na katıldı, müziğe ilgisi var ve piyano çalıyor. Evde beni albüm sürecinde her zaman desteklediler, her zaman yanımda oldular. Zaten ilk besteleri dinleyen onlardı. İlk eleştirmenim daima eşim olmuştur.'' açıklamasını yapıyor. Albümde çok önemli isimlerin katkı sağladığını belirten Ümit Selim, kanunda Turgut Özüfler, kemanda Baki Şahin, neyde Başar Dikici, bağlamada Ali Yılmaz, perküsyonlarda Şener Yolal, gitarlarda Uğur Yolal ve flütte Ali Koç ile birlikte çalıştıklarını anlatıyor.
'Bir Gül Misali' albümünde, aralarında muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin şiirlerinin de bestelendiği, onbir eser yer alıyor: "Muhterem Hocaefendi'nin şiir kitabı Kırık Mızrap'taki iki şiire beste çalışması yapmıştım. Kırık Mızrap zaten sanatçıların ilham kaynağı. Hocaefendi'nin şiirlerini çok sayıda sanatçı arkadaş besteledi. Ünlü bestekâr Garo Mafyan, Ahmet Özhan, Mustafa Demirci, Ertuğrul Erkişi gibi. Bizim de kendimize göre, Kırık Mızrap'tan bestelediğimiz yaklaşık 25-30 eser var. Ama bunlardan biz ilk olarak iki tanesini; 'Döndüm Yüzüm' ve 'Gittiler' eserlerini koyduk."
Ümit Selim, 'Döndüm Yüzüm'ün klibini Ramazan'a yetiştirmek istiyor. Albümde kendisine ait beş tane beste var: "Altısı ise farklı arkadaşlardan. Üçü, Umut Mürare'nin bestesi, ki Umut Mürare albümün müzik yönetmenliğini üstlendi. Sanatçı arkadaşım Ammar Acarlıoğlu güzel bir eser verdi: Ve Sen Aklıma Düşünce. Son dönemde yetişen ender seslerden biri kendisi. Yine sanatçı arkadaşım Metin Haboğlu'nun 'Seni Beklerken' adlı eserini okuduk. Albüme ismini veren 'Bir Gül Misali' isimli eserin sözlerini bestekâr arkadaşım Nurullah Yıldız internetten bulup besteledi. Şiirin sahibi Müjgan Yıldızan Hanımefendi'den izin almamız gerekiyordu..."
Albümün en ilginç hikâyesinin de bu olduğunu belirtiyor: "Isparta'da yaşadığını öğrendik, orada şairler derneğine ulaştık, daha sonra bir arkadaşının aracılığıyla Müjgan Hanım'a ulaştık. O da çok mutlu oldu, ilk defa bir şiiri bestelenip bir albümde yer alacaktı. Bizi bu konuda destekledi. Ve 'Bir Gül Misali' hem albüme isim oldu hem de güzel bir eser ortaya çıktı."
- tarihinde hazırlandı.