Pörsümeden nasıl hep yeni kalabilirim?

Pörsümeden nasıl hep yeni kalabilirim?

Beşeriyetin geçirdiği evreleri ve birikimleri göz önüne alıp bugünün dünyasını yorumladığımızda insanlık adına önemli bir kırılma noktasının yaşandığını söyleyebiliriz. Genelde yerkürede, özelde İslâm coğrafyasında yaşanan hadiselerin vahameti, beşerî sistemlerin ürettiği kaos ve kargaşanın ortasında insanlık kavramının günden güne erimekte olduğu görülmektedir.

Gelinen teknolojik seviye bile tek başına en çok çağın ruhsuzluğunu yansıtıyor. Din dışı kutsallıklar, Peygamberlere yapılan hakaretler, saltanat ve türlü menfaatler uğruna işlenen cinayetler, açlıktan kırılan milletler, asırlardır maruz kaldığımız seküler akıl tutulmasının mahsullerinden başka bir şey değil.

İşte tam da böyle bir zamanda asırların boşluklarında kaybettiğimiz kimliğimizi yeniden kazanmamız, hadiselerin ağırlığı altında ezilen insanlığa bir kez daha el uzatmamız için üzerinde bulunduğumuz mânâ denizini yeniden dalgalandırıp Asr-ı Saadet ile bezenen günlere yelken açmamızı sağlayacak; kalbimizi, fikrimizi, zikrimizi o emin günlerin sahiline demirlememiz için bizi yola koyacak bir rüzgâra ihtiyacımız var.

Nil Yayınları tarafından yayımlanan Kırık Testi serisinin 12. kitabı "Yenilenme Cehdi" isimli kitap, Fethullah Gülen Hocaefendi'ye sorulmuş güncel, güncel olduğu kadar da gündemini kaybetmeyecek soru ve cevaplardan oluşan, muhtevasıyla okurunu İslâm'ın engin ikliminde yeniden bir araya gelmeye, Efendiler Efendisi'nin (s.a.s.) insanlığa sunduğu mesajı bir kez daha kendi orijinalliği ve derinliği içerisinde ele almaya davet ediyor.

Kitabın satır aralarında dolaştıkça insanın neden âlemin özü ve özeti olduğunu hakikatin neden insanda gizli olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Ve neticede önümüzdeki aşılmazların ancak benliklerimizden sıyrılıp insan olmaya çalışmakla ve adanmışlığa yakışır bir gayretle yeniden insanlığa el uzatmakla aşılabileceğinin farkına varıyorsunuz.

Kitapta hangi konular işleniyor?

  • "Biz milletçe göz alıcı, inşirah verici ve insanı büyüleyen bir ruh âbidesi ikame etmek istiyorsak, öncelikle elimize bir balta alarak kendi benlik âbidemizi yıkmalıyız."
  • "Farklılık ve uyuşmazlıklar insanlığı, telâfisi mümkün olmayan kavga ve savaşlara sürükleyebilir. Günümüzde ortaya çıkacak böyle bir kavga ve vuruşma ise, ne Birinci ne de İkinci Cihan harplerine benzer."
  • "Şeytan çok profesyonel bir varlıktır. O öyle fentler, öyle oyunlar biliyor ki, bu oyunları kullanarak şimdiye kadar nice devleri devirmiştir."

Bu ve benzeri cümlelerin açtığı pencereden zamana, hayata ve kendimize bakabilme fırsatı sunan "Yenilenme Cehdi"nde ayrıca; "Dindarlık ve dinî hassasiyet birbirinden farklı mı, müminin mümine karşı en büyük yardımı nedir, İslâm'ın intihara bakış açısı nasıldır, suizan ve hasedin tedavisi adına neler yapılabilir, şeytan herkese kendi sıkletine göre mi musallat olur, anne babaya küsülebilir mi, başka dinlere mensup insanlar mescit ve camilerimizde ibadet edebilir mi, hüsnüzanda hata etmek günah mıdır" gibi ilginç pek çok sorunun cevabını da bulabiliyorsunuz.