Amerika'da Türkçenin Gurur Tablosu
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika'dan Türkiye'ye gidecek finalistler önceki gün düzenlenen muhteşem bir organizasyonla belli oldu.
Amerika'da ilk defa yapılan Türkçe yarışmasına New York bölgesinden katılacak öğrencileri belirleyecek final yarışması Fellician College Auditorium'unda yaklaşık 2.000 kişinin hınca hınç doldurduğu bir salonda gerçekleşti. Okunan şiirler ve şarkılar konuklara duygusal anlar yaşattı. Açılış konuşmasını New York Baş konsolosu Mehmet Samsar'ın yaptığı 1. New York Türkçe Yarışması birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Başkonsolos Samsar, "Bugün burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bir milleti bir arada tutan çeşitli unsurlar vardır. Dil birliği, din birliği, tarih birliği bu unsurların başında gelir. Özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bir sonraki nesle Türkçemizi öğretmesi çok önemli. ABD'de kendi dilinden uzaklaşan toplumlar varlıklarını sürdüremez." dedi. Konuşmasının son kısmında Samsar, Irak'ın kuzeyine yapılan sınır ötesi oprasyonda ordumuza başarı; şehit olan askerlerimize ise Allah'tan rahmet diledi. Şehitler için saygı duruşu ve Türkiye ile ABD ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan program, Yabancı Dil Türkçe ve Anadil Türkçe olmak üzere 2 ana kategoride yapıldı. Gazeteci, yazar, akademisyen ve sanatçılardan oluşan jüri üyeleri arasında Ahmet Turan Alkan, Naci Bostancı, Nihal Bengisu Karaca, Necla Akben, İdris Gürsoy, Eğitim Ataşesi Şamil Öcal, Akif Kireçci, Salih Memecan ve Aydoğan Vatandaş gibi isimler vardı.
Yabancı Dil Türkçe Şarkı ve Şiir yarışmasında, Lejla Lale Raslananin, Ahsan Khan, Nikola Lue, Ravan Singh, Kila Tyler, Nathasha Awari, Matthew Beaver, Saida Jefferson yarıştı. Mustafa Sandal, Barış Manço, Erhan Güleryüz gibi Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının eserlerini okuyan öğrenciler, profesyonelleri aratmadı. Pioneer Academy of Science'dan yarışmaya katılan Ahsan Khan, "Türkiyem" isimli parçayı okumasıyla birlikte salonda müthiş bir alkış tufanı koptu. Brooklyn Amity School'dan yarışmaya katılan ve giydiği kıyafet ve dansıyla salonun ilgisini çeken bir diğer isim Ravan Sing'di.
Şiir kategorisinden yarışan öğrenciler okudukları şiirlerle salonda bir çok kişinin duygulanmasına neden oldu. Jüri üyeleri arasında bulunan Türk halk müziğinin güçlü sesi Necla Akben, "Gözyaşlarımı tutamıyorum. İnanılmaz güzel yorumlar duydum" dedi. Bir diğer jüri üyesi gazetemiz yazarlarından Ali Çolak, "Çok uzun bir yoldan geldik fakat şu an yaşadıklarımız bize yorgunluğumuzu unutturdu." diyerek öğrencilerin performanslarının nedenli başarılı olduğunu gözler önüne serdi.
Ana Dil Türkçe Şarkı ve Şiir Yarışması'nda, Aslı Bilici, Yusuf Eraslan, Fatih Akgün, Ramiz Ünsün, Ebru Düğme, Semra Kurucan, Hafsa Türkyolu, Alican Garip, Öznur Öztürk, Nurefşan Eygören yarıştı. Birbinden güzel parçaları yorumlayan yarışmacılar zaman zaman heyecandan kaynaklanan küçük unutkanlıklar da yaşadı. Yusuf Eraslan'ın Hidayet Çalbudak'a ait olan "Karahisar Kalesi" türküsünün son bölümünü unutması, anaokulu öğrencisi Esra Furat'ın Türkiye'ye gittiğini söylemesine rağmen hangi şehre gittiğini hatırlayamaması salondakileri tebessüm ettirdi.
Ana dil Türkçe şiir yarışması kategorisi gecenin en çekişmeli bölümüydü. Türk şiirinin en önemli isimleri arasındaki şairlerin eserlerini yorumlayan yarışmacılar heyecanlarıyla salondaki kalabalığı da coşturdu. Şiir dalının birincisi Alican Garip'in, Osman Yüksel Serdengeçti'ye ait 'Bir Kahraman Bekliyoruz' eserini okurken gösterdiği performansı yoğun alkış buldu. Okul arkadaşlarının tempolu bir şekilde ‘Alican Alican!' diye bağırması genç yorumcuyu daha da heyecanlandırdı. Birincilik ödülünü alırken ağlamaklı olan Alican Garip salonun en çok alkış alanları arasındaydı.
Program süresince konuklara küçük konserler veren genç yetenekler de salondan ilgi topladı. Ceyda Sablak, Fatma Akmedova'nın keman ve piyano eşliğindeki küçük konseri, Yusuf Karipek'in ney dinletisi bunlardan sadece birkaçıydı. Sona yaklaştıkça doruk noktaya çıkan heyecan ‘Türkü Baba' ismiyle tanınan Fatih Kısaparmak şarkılarıyla sakinleştirildi. Kısaparmak'ın okuduğu, Kilim, Çatal Karam Çingenem, gibi türkülere konuklar da eşlik etti.
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kategorileri arasında olmamasına rağmen 1. New York Türkçe Yarışması düzenleme komitesi tarafından her yıl verilecek olan Atatürk Türk Dili Ödülü'nün ilki New York Başkonsolosu Mehmet Samsar'a verildi. Ödülü Zaman Amerika Genel Müdürü Ömer Kutlu'nun elinden alan Samsar, gösterdikleri performanslarıyla bu ödülü öğrencilerin hak ettiğini söyledi. Programda, yarışmacı öğrencileri yetiştiren öğretmenlere de başarı sertifikası verildi. 3 saat boyunca her anı dolu dolu geçen programın finalinde ödül töreni ve Dünya Barış Korosu tarafından seslendirilen Hayat Bayram Olsa şarkısı vardı. 50 çocuğun hep bir ağızdan söylediği parçayı konuklar ayakta alkışladı. 4 ay boyunca geceli gündüzlü Türkçe yarışmasına hazırlanan öğrencilerin heyecanı yüzlerinden okunuyordu. Yabancı dil Türkçe dalında ödül alan öğrencilere ödülleri gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı tarafından verildi. Türk Kültür Merkezi'nden yarışma organizasyonu başkanı M. Emre Püsküllüoğlu, her bir dalda birinci olan öğrencilerin 22 Mayıs-31 Mayıs 2008 tarihlerinde Türkiye'de yapılacak olan 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Amerika'yı temsilen katılacaklarını açıkladı.
Yarışmada derece alan isimler ve branşları şu şekilde:
Yabancı dil Türkçe şarkı yarışması: 1. Kila Tyler (Gel gör beni aşk neyledi, Yunus Emre), 2. Lejla Lale Raslananin (Beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar, Erhan Güleryüz), 3. Ahsan Khan (Türkiyem, Özhan Eren).
Yabancı dil Türkçe şiir yarışması: 1. Lejla Lale Raslananin (Tut ellerimden, Abdurrahim Karakoç) 2. Nathasha Awari (Gönül dostu, Abdürrahim Karakoç) 3. Saida Jefferson (Zindandan Mehmet'e mektup, Necip Fazıl Kısakürek)
Ana dil Türkçe şarkı yarışması: 1. Ebru Düğme, 2. Aslı Bilici, 3. Yusuf Eraslan
Ana dil Türkçe şiir yarışması: 1. Alican Garip, 2. Semra Kurucan , 3. Hafsa Türkyolu.
Türkiye Türkçesi şarkı ve şiir dalı birincileri: Gülmire İbragimova, Safiye Kasımova.
Ana dil kompozisyon yarışması: 1. Ceyda Sablak, 2. Müleyke Fidan, 3. Munize Aksoy.
(Mehmet Demirci - Sezai Kalaycı, New Jersey)
- tarihinde hazırlandı.