Almanya'da Gülen Sempozyumu

Almanya'daki Kültürlerarası Diyalog Derneği'nin düzenlediği sempozyumda Gülen ve fikirleri tartışıldı. Dünyaca ünlü uluslararası ilişkiler dergisi Foreign Policy'nin "Yaşayan En Büyük 100 Entellektüel" arasında yapılan ankette birinci seçilen Fethullah Gülen, düşünceleriyle ilgi odağı olmaya devam ediyor. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin diyalog ve barış mesajları tüm dünyada yankılanıyor. Almanya'da Kültürlerarası Diyalog Derneği'nin düzenlediği 'Kültürlerarası Diyalogun Teşvikçisi - Fethullah Gülen' konulu sempozyum büyük ilgi gördü.

Köln Büyükşehir Belediyesi Sosyal, Entegrasyon Daire Başkanı Marlis Bredehorst:

Fethullah Gülen için eğitim üst sıralarda yer alıyor. Almanya'da hangi siyasi parti olursa olsun entegrasyon gündeminde de eğitim konusu birinci sırada. Bu konudaki temel mutabakat Fethullah Gülen'in eğitime verdiği önemle örtüşüyor.

Almanya'da ilk defa Fethullah Gülen'in Türk ve Alman akademisyenler tarafından anlatıldığı sempozyuma akademisyen, bilim adamı, eyalet milletvekilleri ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Alman ve Türk vatandaşı katıldı.

Sempozyum'da Fethullah Gülen'le ilgili ilk tebliği Batı Avrupa ve Türkiye'de çağdaş İslam konusunda araştırmalar yapan ve Fethullah Gülen hakkında doktora tezi yazan Bekim Agai yaptı.

Halle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bekim Agai:

Fethullah Gülen klasik bir islami eğitim alarak, çağın gereklerine uygun eğitim modelleri geliştirerek fikirleri ile önce Türkiye'de daha sonra ise tüm dünyada etkili oldu.

Agai, İslamiyet’in modernleşmeye engel teşkil etmediğini de vurgulayarak, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin fikirlerini icraata dökenleri modernizmi pratiğe döken kişiler olarak tanımladı.

Halle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bekim Agai:

"Almanya'daki göçmenlerin eğitime entegrasyonları 30 yıldır büyük ölçüde başarısız olduğu bilinmektedir. Gülen hareketinin eğitim kurumları ise hem dindarlara, hem de eğitim konusunda başarı gösterdiğinden dolayı dindar olmayanlar için de cazibe merkezi olmuştur. Geleneklere dokunmadan çağa uygun hareket modeli geliştirmiştir. Gülen ve onun fikirlerini icraata dökenleri modernizmi pratiğe döken insanlar olarak tanımlamak isterim".

Sempozyumda iki yıldır 'Fethullah Gülen Felsefesi' konulu çalışmalar yapan Fransa'daki Amiens Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Marc Hieronimus da, Fethullah Gülen'in bilim ve toplum anlayışının batılı psikososyologların ve sosyal bilimcilerin görüşleriyle kıyasladı.

Teoloji Profesörü ve diyalog çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Klaus Otte ise Gülen'in görüşlerinin bazı kesimlerce eleştirilmesinin dar görüşlülükten kaynaklandığına dikkat çekti.