"Dini Baskıya Son" Çağrısı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı öncülüğünde düzenlenen 'İkinci Abant Plotformu' toplantısının sonuç bildirisinde dini baskılara son verilmesi istendi. Bildiride, 'Kimse dini kimliğini seçmek, gereklerini bireysel olarak veya cemaat içinde yaşamaktan ve değiştirmekten alıkonulamaz' görüşüne yer verildi.

Abant Palace Oteli`nde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı öncülüğünde Demokraside Birlik Vakfı, Türkiye Din Eğitimi Vakfı, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı ve Hoşgörü Hareketi Derneği'nce düzenlenen toplantının sonuç bildirisi, Bilgi Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Niyazi Öktem tarafından okundu. Bildiri okunmadan önce konuşan toplantının bilimsel koordinatörü Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, sonuç bildirisinin, Akıl-Vahiy, Din-Devlet ve Din-Toplum komisyonlarınca hazırlanan raporların genel kurulda görüşülmesinin ardından hazırlandığını hatırlattı.

Aydın, din-toplum-devlet ilişkilerinin sadece Türkiye`de değil, bütün dünyada önemli olduğunu söyledi. Dini her boyutuyla araştıran bir kurumun, Türkiye`de bulunmadığını ifade eden Aydın, bu konuda yeniden bir yapılanmaya gidilmesinin gerekli olduğuna işaret etti. Demokrasinin faziletlerine değinen Aydın, 'Bazı kurumlar, bazı inançlar, demokrasinin yokluğundan daha çok etkilenir. Dinle ilgili kişiler, kurumlar, bilim yuvaları etkilenir. Dolayısıyla öteki kurumlarımızın demokrasi için gönlü bir defa çarpıyorsa, dinle ilgili kurumlarımızın beş defa çarpması bir zarurettir. Çünkü bu onların hayat damarıdır.

Demokrasinin olmadığı bir yerde din olmaz, dini görünümlü şeyler olur. Ama kimin dindar olduğunun bilinmesi ve dindarın yaşayabilmesi için demokrasi son derece önemlidir. Onun dışında sadece inananlar olur, inanan gibi görünenler olur. Demokratik olmayan ülkelerin toprağı münafık yetiştirmek için gayet mümbit olur. İki yüzlü insanlar yetiştirir. Münafık sayısını azaltmak, aydın yetiştirmek için demokrasi son derece önemlidir.

Türkiye`de demokrasi bilincinin geldiği nokta geri götürülemez. Demokrasi bilinci, insan olmanın heyecanını o ölçüde veriyor ki insanlar geriye dönüp dini otoriteler ve yerini bulmamış siyasi baskılar karşısında boyun eğmezler. Artık demokrasiye ara ve mola verme hakkına sahip değiliz. Vereceğimiz ara çocuklarımızın dünyasını karartır.'

İkinci Abant Platformu sonuç bildirisi, 29 maddeden oluşuyor. Bildirinin ilk 6 maddesinde, akıl-vahiy ilişkileri üzerinde duruluyor. Din-devlet ilişkilerine ise bildiride 10 madde halinde yer veriliyor.