Olimpiyat, ayrılıkları vuslata çevirdi
Olimpiyatlar, uzak diyarlarda yaşayan ailelerin buluşmasına vesile oldu. Iğdırlı Cemal Bozkurt Türkmenistan'da yaşayan ve 10 yıldır görmediği kızıyla CNR Fuar Merkezi'ndeki Kültür Şöleni'nde buluşurken, Somalili kuzenler 8 ay sonra olimpiyatlar sayesinde bir araya geldi.
Dünya çocuklarını Türkiye'de buluşturan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, yıllarca hasretlik çeken ailelerin kavuşma hikayelerine de sahne oldu. Iğdırlı baba Cemal Bozkurt, Türkmenistan'da yaşayan ve 10 yıldır görmediği kızıyla, Moldovalı öğrenci annesiyle, Somalili genç 8 aydır görüşmediği kuzeniyle olimpiyatlar sayesinde bir araya geldi. Ailelerin buluşmasında duygu dolu anlar yaşandı.
İlk buluşmanın adresi hafta sonu İstanbul CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen Kültür Şöleni'ndeki Türkmenistan standıydı. 1996 yılında gittiği Türkmenistan'da evlendiği eşinden iki kızı olan Iğdırlı Cemal Bozkurt, 2002 yılından beri görmediği büyük kızı Gülbahar'la bir araya geldi. Kızını ilk gördüğünde tanıyamadığını belirten baba Bozkurt, "2002 yılında henüz 6 yaşında ayrılmak zorunda kaldığım kızım Gülbahar şimdi 16 yaşında. Benim kadar boyu var. İnanın ilk gördüğümde öz kızımı tanıyamadım ve bundan dolayı kahroldum. Ancak gözlerine dikkatlice baktıktan sonra tanıyabildim kızımı. Ondan sonrasını anlatmaya kelimeler yetmez zaten. Çok mutluyum. Allah, vesile olanlardan razı olsun." dedi. Babasını karşısında gördüğünde adeta nefesinin boğazına düğümlendiğini ifade eden 16 yaşındaki Gülbahar Bozkurt ise duygularını şöyle dile getirdi: "Babamı çok seviyorum. 10 yıldır sadece telefonda görüştüğüm babamı gördüm, elini öptüm. Bu duyguyu anlatmak için kelime bulamıyorum." Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1993 yılında Türkmenistan'da açtığı Aşkabad Türk Anadolu Lisesi'nde öğrenim gördüğünü dile getiren Gülbahar, Üniversiteyi Türkiye'de okumak istiyor. Gülbahar'ın en büyük hedefi ise hukuk fakültesi okuyarak avukat olmak.
Somalili kuzenler 8 ay sonra buluştu
Geçen yıl yaşadığı kuraklık ve açlık sonucu dünya gündemine oturan Somali'den 8 ay önce Kimse Yok mu Derneği vasıtasıyla 309 öğrenci, özel kolej ve vakıf üniversitelerinde okutulmak üzere Türkiye'ye getirildi. O öğrencilerden biri de Fatih Koleji'nde okuyan Sait Nami İbrahim. Türkçe Olimpiyatları nedeniyle İstanbul Fuar Merkezi'nde kurulan Somali standında görev alan Sait, 8 aydır Somali'deki ailesini göremiyor sadece telefonla konuşabiliyordu. Türkçe Olimpiyatları için gelen Somali grubu içerisinde onu bekleyen bir sürpriz vardı. Sait, Somali'den gelen hemşehrilerinin içinde teyzesinin oğlu, iki kuzeniyle karşılaştı. 8 aydır birbirini göremeyen kuzenler hasret giderdi. Sait Nami, "Olimpiyatlardan dolayı kuzenlerimle karşılaştığım için bu işe en çok ben sevindim." dedi. Somali'den gelen kuzenler Hasan Ebubekir ve Abdulkadir Ebubekir ise teyzelerinin oğlu Sait'i gördükleri için çok mutlu olduklarını söyledi.
Moldovalı öğrenci annesiyle hasret giderdi
Moldovalı öğrenci Dimitrii Tonev ile Türkiye'de yaşayan annesi de olimpiyatlar sayesinde buluşanlardan. Dimitrii, ilk kez 2 yıl önce misafir olarak geldiği Türkiye'de bu yıl ev sahibi olarak annesini ağırladı. 18 yaşındaki öğrenci, 10 yıl önce Türkiye'ye göç eden annesi ve kız kardeşini 'kültür şöleninin' yapıldığı alanın girişinde karşıladı. Türkçe Olimpiyatları'nda dilbilgisi kategorisinde yarışacak kadar iyi Türkçe öğrenen 11. sınıf öğrencisi Dimitrii, Türkçeye olan ilgisini ise şu sözlerle açıklıyor: "Annemi ziyarete geldiğimde Türkçeyi duyduğum zaman, bu dili çok sevdim ve öğrenmeye karar verdim." Dimitrii'nin annesi ise oğlunun yatılı olarak okumakta olduğu Moldova Türk Koleji'nin eğitim ve kalitesinden memnuniyetini dile getirdi.
- tarihinde hazırlandı.