Türkçe Olimpiyatları coşkuyla devam ediyor
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Malatya etkinliği büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Malatya Sağlıkçılar Derneği ile Malatya Belediyesi'nin ev sahipliğinde İnönü Stadyumu'nda gerçekleştirilen etkinliği Vali Vasip Şahin, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve Cemal Akın, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, akademisyenler, kamu kurum yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaklaşık 25 bin kişi izledi.
'Evrensel Barışa Doğru' temasıyla düzenlenen etkinlikte 25 ülkeden 90 öğrenci birbirinden güzel gösteriler sundu. Etkinlik öncesi etkili olan yağmur nedeniyle hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına inmesine rağmen binlerce kişi Türkçe şölenine sonuna kadar eşlik etti.
Tanzanyalı Yunus Belminda, sergilediği hoşgörü yemeği tarifiyle, Mevlana'dan Yunus Emre'ye, Fethullah Gülen Hocaefendi'den Hacı Bektaş Veli'ye veciz alıntılar yaparak Anadolu'nun tüm renklerini sahneye taşıdı. Kenyalı öğrencilerin sunduğu Tanzanya'nın Bağları isimli şarkı stadyumdaki binlerce kişiyi ayağa kaldırdı. Tunuslu Meryem Hamdiya'nın seslendirdiği Şemmame şarkısı coşkuyu bir kat daha artırdı.
Senegalli Aissely Wane ise ünlü sanatçı Göksel'in Günün Birinde parçasıyla sahne alırken Hindistan'dan gelen öğrencilerin sunduğu Bingöl yöresi halk oyunları beğeni topladı. Tabiî ki gecenin en fazla ilgi gören parçası, şarkı yarışması finalistlerinden Azerbaycanlı Ayhan Bünyadzade'nin 'Ölüm Olsaydı da Ayrılık Olmasaydı Malatyalım' eseri oldu. Etkinlikte kendilerinden bir parça bulan Malatyalılar, şarkıyı hep birlikte söyledi.
Programa sponsor olarak destek veren Malatya Belediyesi, Manas Evleri, Gözde Sağlık Grubu, Seza Tekstil, Maxam, Malatya Sağlıkçılar Derneği ile Beşer Eğitim Kurumları, Fem Dershaneleri, Malatya Aktif Kadınlar, Umut Derneği yöneticilerine protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Etkinliğe sponsor olan diğer özel sektör temsilcilerine de teşekkür edildi.
Gösterilerin ardından sahneye gelen Vali Vasip Şahin, dünya çocuklarından Türkçe şarkılar dinlemenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Bu mutluluğu yaşatanlara teşekkürü bir borç bildiklerini vurgulayan Şahin, "Bu etkinlikte asıl katkı öğretmenlere ait. Dünyanın dört bir tarafına dağılıp, arkasına bakmadan hizmet eden o değerli kahramanlara selam olsun. Onlar Necip Fazıl Kısakürek'in dediği gibi sağına ve soluna bakmadan bir adım öne geçerek, ben varım diyen, tüm cihana bizim medeniyetimizin nakışlarını ilmek ilmek işleyenlerdir" diye konuştu.
Programın son bölümünde olimpiyat çocukları ile protokol üyeleri birlikte Yeni Bir Dünya isimli şarkıyı seslendirdi. Bu sırada patlatılan havai fişekler gökyüzünü aydınlattı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, çocuklara çeşitli hediyeler verdi.
Mardin dünya çocuklarını bağrına bastı
Dünyanın 140 ülkesinden 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için Türkiye'ye gelen öğrenciler Mardin'de düzenlenen etkinlikte halkla buluştu. Stadyumu dolduran 30 bine yakın Mardinli, çocukları bağrına bastı. Şölene katılanlar birlik ve beraberlik mesajı verdi.
21 Kasım Atatürk Stadı'nı dolduran binlerce Mardinli, dünya farklı ülkelerinden gelen 60 öğrencinin söylediği türkülerle coştu. Program dünya çocuklarından oluşan koronun sahnesiyle başladı. Ardından sahneye Ahmet Kaya'ya benzerliğiyle dikkat çeken Pakistanlı öğrenci alkışlar eşliğinde 'Kafa sıkar giderim'i seslendirdi. Iraklı Sidar'ın türküleriyle halay çeken Mardinliler, Brezilya ve Makedonyalı öğrencilerinin şiirleriyle hüzünlendi. Şölene katılan Mardinli ünlü sanatçı Berdan Mardini ise Irak Bölgesel Kürt Yönetiminden gelen Sidar ile düet yaptı.
Programda konuşan Mardin Belediye Başkanı M. Beşir Ayanoğlu, şehirde ağırladıkları çocukların hiçbir ırkın bir değir ırka üstün olmadığını gösterdiğini belirterek, "Islana ıslana barışa gidiyoruz. Bu çocuklar bize kardeşliğimizi gösterdi. Onlara teşekkür ediyoruz. Bu geceyi bize yaşatanlara selam olsun. İçimizdeki merhamet çınarlarıyla birbirimizi sevmeye devam edeceğiz. Pensilvanya'da bulunan Hocaefendimize ve Mardinlilere selam olsun" diye konuştu.
Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise dünyanın dört bir yanına bu büyük ideali götüren öncülük eden insanlara teşekkür etti. Bir zamanlar yabancıların ülkemizde açtığı okullarda çocuğunu okutmak isteyen çok sayıda vatandaşımızın olduğunu anlatan Vali Cengiz, bugün yabancı ülkelerde açılan okullarda çocuğunun eğitim görmesini isteyen çok sayıda kişinin olduğunu vurguladı. Vali Cengiz, "Bugün dünyanın 100'den fazla ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği insanların açtığı okullarda güzel insanlar, çocuklarının güzel eğitim alması için adeta yarışıyor. Bu işe öncülük eden işadamlarımıza, öğretmenlerimize minnettarız." dedi.
Mardin'in tarihi coğrafi ve kültürel değerleriyle dünyada eşi olmayan yere sahip olduğunu anlatan Vali Cengiz, Mardin'in hoşgörü yönüyle dünyaya örnek olduğunu kaydetti. Cengiz, ağırladıkları çocukların gelecekte Türkiye'nin ve Türkçe'nin birer elçisi olacağını belirtti.
Programda konuşan Mardin Metropoliti Saliba Özmen ise Mardin'in önemli bir güne tanıklık ettiğini söyledi. Özmen, "Deyrülzaferandan Kasımiye Medresesi, Kürtlere, Türklere, Araplara bugün selam olsun. Sevgiyi, saygıyı, güzelliği getiren bu çocuklar herkes için bir onurdur." ifadelerini kullandı.
AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise sevgiyi ve hoşgörüyü getiren çocukların Mardin'e ayrı bir heyecan kattığını dile getirdi. Şahkulubey, bu işin öncüsü Hocaefendi başta olmak üzere herkese teşekkür etti.
Şölene ayrıca Bölge Koordinatör Valisi Veysel Dalmaz, BDP'li Dargeçit Belediye Başkanı Süyelman Asan, dünyanın en uzun adamı Sultan Kösem, yazar Ali Bulaç'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum ve siyasi parti temsilcisi, kurum müdürü ile 30 bin vatandaş katıldı.
Şölen protokolun sahnede öğrencilerle birlikte 'Yeni bir dünya' şarkısını söylemesiyle sona erdi.
Sincan'da Türkçe Olimpiyatları çoşkusu yaşandı
11. Türkçe Olimpiyatları Ankara, Sincan şehir etkinliği yapıldı. Yenikent ASAŞ stadında yapılan etkinliğe Sincan, Etimesgut ve çevre ilçelerde oturan çok sayıda davetli katıldı. Türkçe sevdalı öğrencilerin yeteneklerini sergilediği programa izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.
Etkinliğin tiyatrocu ve sunucu Şoray Uzun yaptı. Şoray Uzun'un esprili sunumuna Tataristan Özerk Cumhuriyeti ve Mozambik'ten katılan iki öğrenci eşlik etti. Öğrencilere stada gelen vatandaşları şarkı, şiir ve halk oyunları ile coşturdu. Ayrıca engelli vatandaşları programı daha rahat izleyebilmeleri için protokol yanında yer ayrıldı. Programa Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek, Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve çevre ilçelerde oturan vatandaşlar katıldı.
Etkinliğe destek veren iş adamlarına plaketlerini veren Melih Gökçek, stadı dolduran vatandaşlara teşekkür etti. Türkçe Olimpiyatları'nın Ankara'ya renk kattığını belirten Gökçek, "Öğrencileri yetiştiren öğretmenlere de teşekkürlerimi sunuyorum. Bu büyük organizasyonun gerçekleşmesinde gerçek ana fikrin sahibi Fethullah Gülen Hocaefendi'ye de şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı. Nevin Gökçe'de etkinliği düzenleyenlerin yollarının açık ve aydınlık olduğunu dile getirdi.
"Hocaefendi'ye saygılarımı gönderiyorum"
Bakanlar Kurulu sonrası programa katıldığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdiğini söyledi. Yurt dışına giden ve Anadolu kültürünü dünyaya yalan öğretmenlere de selamlarını gönderen Kılıç, öğretmenlere bu ideali ve sevgiyi aşılayan Fethullah Gülen Hocaefendi'ye saygılarını ilettiğini vurguladı.
Türkçe'nin çocukları, Kürtçe şarkılarla Vanlıları coşturdu
Bu yıl 11.'si yapılan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Van il etkinliğine katılan öğrenciler, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Misafir öğrenciler, seslendirdikleri Kürtçe ve Türkçe şarkılarla izleyenleri mest etti. Şölen havasında geçen programa 13 ülkeden toplam 90 öğrenci katıldı. Etkinliği yaklaşık 17 bin kişi izledi.
Van'da Atatürk Şehir Stadyumunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları il etkinliğine Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de izledi. Gösteriler, öğrencilerin koro halinde söylediği 'İnsanlık el ele' şarkısı ile başladı. Hem Türkçe hem de Kürtçe sunumu yapılan etkinlikte teker teker sahne alan öğrenciler, çeşitli yörelere ait halk oyunları ve dans gösterileri sunan öğrenciler, renkli görüntüler oluşturdu.
Moğolistanlı öğrenciler, Hakkari yöresine ait halk oyunlarını sergilerken, Kırgızistanlı Corobayev Farruh ve Kencayev İlimbey isimli öğrenciler 'Ankara havası' oynadı.
Olimpiyatlarda bu yıl şarkı dalında altın şarkı birinciliği elde eden Iraklı Geylan Tahiri'nin 'Rındamın' adlı Kürtçe şarkıyı seslendirdiği olimpiyatlarda, Mozanbikli öğrenciler de Kastamonu yöresine ait oyunları sergiledi.
Etkinliğin sonunda konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Mevlana'nın, "aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir" sözlerine vurgu yaparak, ülkelerinden uzakta farklı coğrafyalarda görev yapan öğretmenlerin, dilleri ve renkleri farklı çocuklarla sevgiyi, dostluğu, barışı, kardeşliği, fedakârlığı ve insani değerleri paylaştığını belirtti. Öğretmenlerin gittikleri her yerde insanlarla gönül köprüsü kurduğunu anlatan Karaloğlu, "Sevgi, medeniyet dili Türkçemizi ve hoşgörü medeniyetimizi dünyanın dört bir tarafına taşıyabildiler. Hepsine fedakarlıklarından dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
Karaloğlu daha sonra programa sponsor olanlara plaket takdim etti. Program, davetliler ve öğrencilerin 'Yeni bir dünya' adlı şarkıyı seslendirmesinin ardından son buldu.
Türkçe sevdalısı çocuklar Kütahyalılarla buluştu
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Kütahya'ya gelen dünya çocukları, Dumlupınar Stadı'nda 60 bini aşkın kişiye unutulmaz bir akşam yaşattı.
Stadyuma sığmayan Kütahyalılar, etkinliği yan sahalardaki dev ekranlardan takip etti. Şölende Güney Afrikalı Muhammed'in Orhan Gencebay'ın Hatasız Kul Olmaz şarkısını söylemesi, Moldovalı öğrencilerin Burdur yöresi halk oyunları, Tunuslu öğrencinin Harmandalı şarkısı eşliğinde oynayan Ugandalı efeleri büyük beğeni topladı.
Büyük coşkuyla geçen gecede 14 ülkeden 80 öğrenci muhteşem bir performans sergiledi. Stadyumu dolduran binlerce Kütahyalı şiirler, şarkılar ve halk oyunları gösterileriyle coştu.
Etkinlik boyunca Moldova, Arnavutluk, Nepal, Sırbistan, İsveç, Makedonya, Kırgızistan, Uganda, Bulgaristan, Tunus, Endonezya, Güney Afrika, Azerbaycan, Tacikistan, Sri Lanka ve Almanya'dan öğrenciler sahne aldı. Program sonrasında sponsor firmalara plaketleri İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Belediye Başkanı Mustafa İça, Milletvekilleri Prof. Dr. Vural Kavuncu, Prof. Dr. İdris Bal ile Kütahya Valisi Şerif Yılmaz tarafından takdim edildi.
Plaket töreninde konuşan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, "Bugün kuruluşun ve kurtuluşun şehri, Anadolu'yu coğrafya yapan bu insanların kültürünü dünyanın dört bir kıtasında yaşatıldığını örnekleri ile gördük. Oralarda görev yapan çok değerli arkadaşlarımı kutluyorum" dedi.
- tarihinde hazırlandı.